Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Miomi i CIN I


Autor Poruka

suzanah1975

19.01.2020. 18:40

Poštovani,

Rezultati posljednjeg papa testa: Skvamozna intraepitelna lezija, SIL niskog stupnja, CIN I /dysplasia levis, plus promjene povezane s HPV (V+C+E-). Dodatno su napravljeni svi brisevi te je nalaz na HPV negativan kao i svi ostali nalazi osim što je izoliran Streptokok. Uzeta je terapija Macmiror Complex vaginalete. UZV-om je utvrđeno 6 mioma (straga subseriozni 3 cm i intramuralni 1,5 cm, u fundusu subserozni 2,2x1,4cm, u fundusu intramuralni 1,6 cm, sprijeda, bliže fundusu submukozni 1,7 cm) te još nekoliko manjih. Također imam i dva polipa za koje je preporuka da se odstrane histeroskopijom. Do sada nisam rađala.
Na koji način podići imunitet kako bi se povukao CIN I (koje dodatne preparate preporučate), a da ne utječu na rast mioma. Od čega je mogao nastati CIN I, ako je test na HPV negativan?
Moram priznat da mi je posljednji odlazak geinekologu uistinu bio stresan s obzirom na sve što je viđeno. Ne znam na koji način zaustaviti rast mioma i pojavljivanje novih?
Molim Vaše mišljenje. Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

20.01.2020. 09:05

Poštovana, budući da je HPV negativan za očekivati je da će se promjena CIN 1 spontano povući. Ona je nastala kao posljedica upale. Rodnica nije sterilna i kod pada imuniteta dolazi do remećenje normalne mikrovaginalne flore i posljedične upale. Dobili ste odgovarajuću terapiju. Potrebna je samo kontrola. Za jačanje imuniteta važne su zdrave životne navike - tjelovježba, san, izbjegavanje stresa, zdrava prehrana, izbjegavanje cigareta i alkohola. Možete uzeti neki od preparata za jačanje imuniteta (beta glukan npr.). Što se mioma tiče oni nisu veliki i prema smještaju ne bi trebali raditi smetnje (osim submukoznog) ukoliko želite trudnoću. Histeroskopijom će se odstraniti endometralni polipi, a u istom zahvatu se može riješiti i submukozni miom. Kako će se miomi dalje ponašati ne možemo prognozirati.

suzanah1975

21.01.2020. 22:10

Hvala Vam na brzom odgovoru.
Na žalost kirurg je UZV detaljno pregledao te je utvrdio da odstranjivanjem submukoznog mioma ništa ne dobivam jer je do njega odmah smješten drugi miom koji se drži stjenke maternice i da bi mu se omogućilo mjesto da se spusti. S obzirom da do sad nisam rađala, trudnoća nije isključena.

S poštovanjem

Ivo Balenović, dr. med.

22.01.2020. 10:25

Nije nužno da će miomi smetati trudnoći (ali postoji mogućnost), tako da slobodno možete raditi na trudnoći. Kada trudnoću ostvarite biti će potrebne češće kontrole.