Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


MIRENA


Autor Poruka

LanaMa

08.06.2020. 14:25

Poštovani,

Nakon 2 poroda, zbog bolnih i obilnih menstruacija u 9/2019 mi je stavljena mirena. Prije postavljanja učinjeni su brisevi koji su bili uredni.

Sada je već prošlo 9 mjeseci od stavljanja, a ja imam užasno jak PMS. Desetak dana prije očekivane menstruacije (gotovo odmah nakon ovulacije) imam snažne bolove u trbuhu i donjem dijelu leđa. Potpuno isto (ako ne i gore) nego što je bilo bez mirene. Krvarenja ima jaaaako jako malo, zanemarivo.

Bila sam na gin. pregledu i dr. je utvrdila kako je mirena na svom mjestu, napravila sam i kompletnu krvnu sliku koja je uredna.

Ovaj ciklus dobila sam duphastone 2 x 1, no za sada, ne primjecujem nikakvo poboljšanje.

ostatak mjeseca sve je ok, nema krvarenja nikakvih bolova...

Što mi je činiti? Vaditi mirenu vani, prijeći na oralnu kontracepciju? Ustrajati i dalje?

Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

08.06.2020. 20:15

Poštovana, uobičajeno vrijeme prilagodbe na Mirenu su 4 mjeseca. Budući da kod Vas nakon 9 mjeseci postoje izražene nuspojave trebalo bi razmisliti o prelasku na oralne kontraceptive.

LanaMa

09.06.2020. 08:00

Poštovani,
Zahvaljujem na Vašem odgovoru.zanima me još, a s obzirom na imam migrene sa aurom, ne previše česte jel to kontraindikacija za uzimanje oralne kontracepcije?

Ivo Balenović, dr. med.

09.06.2020. 13:55

Oralna kontracepcija povisuje rizik pojave glavobolja, kako migrenoznog tako i ne-migrenoznog tipa, no to ne znači da će kontracepcija uzrokovati migrenu čak i kod onih korisnica koje su i prije terapije imale napadaje. Savjetujem pregled i mišljenje neurologa.