Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mumps i bračna neplodnost


Autor Poruka

Irena

17.11.2002. 12:23

Pozdrav

Imam 26 godina, moj suprug 31, u braku smo nešto više od dvije godine i već skoro dvije godine pokušavamo imati dijete no ništa se ne događa. Kad smo počeli raditi na trudnoći nakon par mjeseci bezuspješnog pokušavanja sam otišla svom ginekologu i uspjela ga uvjeriti da nešto nije u redu jer je suprug sa 17 godina prebolio zaušnjake (iako je on inzistirao da još pokušavamo). Ginekolog je napravio dva PCT testa i ustanovio da bi suprug trebao napraviti kontrolni spermiogram - (sve to u lokalnoj bolnici u malom gradu koja nema niti pravog biologa) - nalaz je bio nešto oko 30% pokretnih (samo je tako pisalo). Nakon toga taj isti ginekolog se odlučio na intrauterinu inseminaciju i to na moj prirodni ciklus, bez HSG-a i bez ikakve terapije. Oplodnja nije uspjela, a mi smo se malo raspitali o postupku i odlučili se obratiti privatniku. Svi ginekolozi u lokalnoj bolnici imali su samo najružnije riječi za njega i za nas jer smo po njihovom mišljenju ludi da bacamo novac. No mi smo ipak odlučili pokušati i već pri prvom susretu taj nam je ginekolog privatnik ulio samopouzdanje- samim tim što mi je odmah nakon prvog ultrazvučnog pregleda rekao da imam uterus septus i vjerovatno priraslice; ranije sam bila na UZV pretragama, no nikad mi nitko nije rekao ništa slično. Napravio je kompletnu obradu i mene i supruga - HSG je pored septuma pokazao da su mi jajovodi prohodni ali je on i dalje sumnjao na priraslice, mikrobiološki je također sve bilo uredu ("samo" trichomonas), nisu nađane klamidije niti mikoplazma, suprugov spermiogram je pokazivao 36% brzo napredujućih, 22 % sporonapredujućih i 16 % naprednih u mjestu, slijedeća pretraga je pokazala 28% a, 18 % b i 18% c - količina je u oba slučaja bila normalna. Na preporuku tog doktora, ja sam u veljači 2002. otišla na operaciju na ........ (bolnica u Zg.) - laparoskopiju i histeroskopiju - oba jajnika lako povećana policistična, na desnom jajniku hemoragična cistična tvorba suspektna na endometriozu, na lijevom jajniku cistični folikul, negdje u doljnjoj zdjelici ožiljkasto endometriotičko žarište veličine zrna graška, adhezije po crijevima i crvuljku. Sve je to očišćeno, ukljonjen septum, postoperativni nalazi manje više uredni - nema klamidije niti neke druge bakterije i po ginekologovim riječima upućuju na nekakvu upalu koja je liječena klavocinom i novocefom.
Nakon toga, ginekolog koji me operirao na .......... (bolnica u Zg.) je tražio da suprug napravi ponovo pretrage i to na njihovoj klinici - ovaj su put oba nalaza u razmaku od 30 dana bila katastrofalna (par posto progresivno pokretnih a 90% i 82% nepokretnih spermija). Također je učinjena urinokultura i kultura ejakulata, nalaz urina je sterilan a u ejakulatu piše "staphylococcus epidermidis P OX, O 3, VF: beta laktamaza +, anaerobna kultura jednaka je aerobnoj. Nakon dvije kontrole (još uvijek ............(bolnica u Zg.)) na kojima se ništa nije pomaklo, niti mi je ginekolog dao kakve upute, te nakon što je bio jako neugodan oba puta, a ja od drugih pacijentica čula da on traži da mu se dodatno još donese i "koverta" ( ne bih htjela optuživati, niti prozivati, no sve je upućivalo na to, iako meni ništa otvoreno nije rekao) - i od ovog ginekologa smo odustali.

Ponovno razočarani sistemom i jeftinim putem, vratili smo se privatnom ginekologu. On je savjetovao da pokušamo ponovo sada nakon operacije što smo i činili. Meni su se ciklusi normalizirali nakon 2 mjeseca i imala sam redovitu ovulaciju. Pokušavali smo 5 mjeseci no ništa se nije dogodilo.

U rujnu smo se odlučili početi sa asistiranom oplodnjom - intratubarnom. Ja sam uzimala klomifen 3.-8. dana ciklusa poslije toga inekcije Pergonal i Profasi, u drugom dijelu ciklusa Utrogestan 3 puta dnevno). Prvi put smo dobili dvije jajne stanice, oplodnja nije uspjela. Bilo je oko 3 milijuna spermija. U slijedećem ciklusu se, prema doktorovim rječima, pojavila cista, bez ovulacije (iako sam ja osjetila karakteristične ovulacijske bolove koje osjećam od 19 godine) pa nismo išli na oplodnju; u slijedećem ciklusu se aktiviralo oko 10tak folikula, no ipak su sazrela samo dva, bilo je oko 1,5 milijuna spermija i sad još nekoliko dana moram čekati za ßHCG iako sam gotovo sigurna da niti ovaj put oplodnja nije uspjela - osjećam menstrualne grčeve kao uvijek prije mjesečnog krvarenja, no po uputi i dalje stavljam Utrogestan 3 puta dnevno.

Evo nakon ovog opširnog opisa stanja Vam još samo želim reći da sam očajna i da mi nikakva ohrabrivanja ne pomažu - uvijek mislim na najgore.
Što se zapravo događa u testisima nakon preboljenog mumpsa? Zašto je tako velik broj nepokretnih spermija? Može li urolog tu ikako pomoći? Zašto su nalazi kontrolnih spermiograma toliko različiti? Kojima da vjerujemo - lošim ili boljima?

Što nam možete savjetovati? Našem privatniku potpuno vjerujemo iako smo svjesni da on od nas dosta zarađuje, ali kako da znamo kad je vrijeme da krenemo dalje tj, na IVF (što on ne radi)? I kamo? U koju bolnicu? Do sad smo imali samo loša iskustva s bolnicama - nama se radi o životnom pitanju, a tamo nas tretiraju kao brojeve.

Na sreću oboje radimo pa smo bili u mogućnosti dići kredit za sve troškove no i ti se novci brzo tope - postupci i pretrage su relativno skupi, a o terapiji da i ne govorim. Što nam je činiti?

Hvala unaprijed na odgovoru.

sa štovanjem

Irena

Prof. dr. Josip Djelmiš

29.01.2003. 14:37

Poštovana Irena,
prema vašem detaljnom opisu, rješenje je IVF. Javite se u Kliniku za ženske bolesti i porode, Petrova 13, Zagreb