Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nakon trudnoće (lohije i prva menstruacija)


Autor Poruka

tatiana007

22.07.2020. 15:40

Poštovani doktore,

Imam pitanje vezano za "čišćenje" nakon poroda. Rodila sam 4.6.i prvih par dana mi je bilo jače krvarenje i onda dva tjedna slabije (odnosno samo smečkasti iscjedak). Ukupno mi je sve trajalo oko 3 tjedna. Zatim skoro ništa nisam imala tjedan dana i kada je prošlo 39 dana od poroda ponovno mi se javilo krvarenje (samo kad se obrišem poslije nužde, točkasto, dovoljno za dnevni uložak). Bila sam prošli tjedan (17.6.)na pregledu kod ginekologa (kontrola nakon 6 tjedana), doktorica me pregledali UZV (uredan je), trudnoća mi je bila uredna i rekla je da mi je endometrij 14mm I da bi mogla uskoro dobiti mjesečnicu. Od tada je prošlo 7 dana, a od kako je ponobno nešto krenulo traje već 10 dana. Ne dojim, nego se izdajam, 4 do 5 puta na dan, ali po noći ništa, dajemo dohranu. Ima li moje dojenje kakve veze sa (neznam kako bi to definirala, točkastim čišćenjem) ili je to mjesečnica?
Do kraja dana mi se smiri, skoro pa više nemam i ujutro kad se probudim opet ista priča. Osjetim malo zatezanje maternice i još sam primjetila malo sitnog tkiva, sluzi itd. Sad sam 7 tjedan od poroda i neznam je li se još uvijek čistim, da je to normalno ili je to zbog dojenja (trebam li prestati dojiti kako bi mi mjesečnica došla), malo sam zbunjena jer lohije su mi sve završile nakon 3 tjedna od poroda, da bi nakon pauze opet nešto malo krenulo...
Možete li mi molim vas reći imam li razlog za brigu?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

23.07.2020. 11:15

Poštovana, nema razloga za brigu. Dokle god je prisutna produkciju mlijeka (a time i povišen prolaktin), moguća su nepravilna krvarenja. Najvjerojatnije još nije bila ovulacija, stoga nema niti progesterona, a samim time niti 'normalne' menstruacije. Kod dojilja je pravilo da nema pravila oko menstruacije.