Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Papa test


Autor Poruka

Mika07

08.03.2019. 13:40

Poštovani,
Zanima me da li se Papa test može napraviti 6.dan ciklusa. Krvarenja ne bi trebalo biti, možda još jakoo mala količina smeđeg iscjetka.
Lijepi pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

08.03.2019. 21:05

Poštovana, ukoliko više nema krvi može se uzeti papa test. Krv otežava pregled i analizu uzetih stanica.

sz29

13.03.2019. 19:20

Postovani doktore,

Molila bih Vas za informaciju jer sam zabrinuta i zanima me Vase misljenje. U 8.mj je raden papa test, rezultat - parakeratoza, uputa: ponoviti isti za 6.mj. Pocetkom 3.mj je ponovno raden papa test, nalaz: ASCUS. Ginekolog me upucuje i preporuca da se napravi HPV tipizacija. Mislite li da ga je potrebno raditi sada ili papu ponoviti za par mjeseci? Postoji li sumnja na HPV ili do ovakvog nalaza moze doci i zbog pada imunoloskog sustava? Odnose sam imala iskljucivo s jednim partnerom zadnjih 8godina, partner takoder. S te strane, ako se sumnja na HPV, nisam ga mogla dobiti od partnera.

Unaprijed Vam hvala na odgovoru i srdacno Vas pozdravljam.

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2019. 23:45

Poštovana, potrebno je napraviti kontrolni papa test za 3 mjeseca. ASCUS u većini slučajeva spontano prolazi. Ukoliko bi nalaz perzistirao potrebo je učiniti tipizaciju na HPV. S HPV virusom u kontakt dolazi većina spolno aktivnih osoba i kod većine ne uzrokuje nikakve promjene te dolazi do spontanog izlječenja. Kod manjeg broja osoba on može uzrokovati promjene u smislu CIN-a. Tada je potrebno liječenje. Ukoliko se radi o displaziji umjerenog ili visokog stupnja (CIN II i CIN III) potrebne su daljnje dijagnostičko terapijske metode - kolposkopija i biopsija.