Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11103 | Broj poruka: 79595

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


PCOS


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Somebody77

27.11.2020. 00:15

Poštovani, molim Vas za Vaše mišljenje. Naime, imam ginekologicu koja je mlada i dosta dobra, ali smatram da mi neke stvari ne zna dobro objasniti pa želim pitati Vas. Naime radi se o tome da sam prije mjesec i pol bila na prvom gin.pregledu i doktorica je rekla da imam policisticne jajnike sto sam i mislila zbog aksni i vrlo bolnih ciklusa. U nalazu pisu neke stvari koje ne znam sama iscitati. Gledala sam na internetu, ali toliko je stvari koje me brinu pa smatram da je Vase misljenje najbolje cuti. Imam tek 18 godina i jos ne planiram nikakvu trudnocu, ali se jako bojim neplodnosti zbog policisticnih jajnika. Molim Vas za misljenje i pomoc. Nalazi su mi sljedeci: -hiperandrogenemija (freeT 9.5, T 2.7, DHEAS 9.5, androstendion 20.5, 17-ohp 4.7). TSH 3.67. Lab nalaz ks, jetrene, lipidogram uredan. TVS 01.10., 15.d.c- avf, homogen, E trolinijski, DO sa folikolom 21mm, LO s asimplex cist strukturom 13mm, jajnici pcos. GN b..o
Inace ciklusi su mi nekad 30 dana pa onda 32, pa 31, pa 36, pa 32... uglavnom nikad se nije preskocio ciklus, ali malo "odstupa". I menstruacija mi traje 6-7 dana. Ultrazvuk kojim su viđene ciste je raden 14. dan ciklusa, 2/3/4 dana prije ovulacije, a hormoni vadeni 5. dan ciklusa.
Znam da je puno informacija, ali zaista mi nije svejedno, ovaj folikus od 21 mm, je li to normalno i u redu, treba li biti veci/manji, treba li ih biti vise ili nesto? Cista je samo jedna ili? Zaista mi doktorica nista nije rekla, samo dala nalaz. Duboko se ispricavam na duzini poruke, ali lijepo Vas molim za strucno misljenje jer se trenutno najvise bojim moguce neplodnosti i to me jako brine. Hvala Vam unaprijed i ugodan dan.

Ivo Balenović, dr. med.

27.11.2020. 10:50

Poštovana, veličina folikula pred ovulaciju varira od 17 do 27 mm. Dakle, imate folikul, što znači da imate ovulaciju, a to je osnovni preduvjet za trudnoću. Indirektno se to može zaključiti i prema tome što imate redovite cikluse (uz minimalnu varijaciju od par dana). Simplex cista na lijevom jajniku je vjerojatno jajna stanica koja nije preuzela ulogu vodeće (tj. nije se razvila do preovulacijskog folikuka). Povišene vrijednosti androgenih hormona (hiperandrogenemija - kako piše u nalazu) je povezana s policističnim jajnicima. Sindrom policističnih jajnika je širok pojam. Od žena koje imaju blagi hormonski disbalans, koji ne utječe na ciklus, pa do žena s ozbiljnim hormonskim poremećajem i posljedično anovulatornim ciklusima. Terapija policističnih jajnika je oralna hormonalna kontracepcija. Isto tako tjelovježba i idealna tjelesna težina jesu važne stvari u uspostavi normalne hormonske ravnoteže i liječenja policističnih jajnika.

Somebody77

27.11.2020. 19:05

Poštovani doktore, veliko hvala na odgovoru i lijepom objašnjenju. Imam još jedno pitanje ako nije problem. Rekli ste da ta cista na lijevom jajniku mozda predstavlja jajnu stanicu koja nije preuzela ulogu vodeće (tj. nije se razvila do preovulacijskog folikuka). Jel to normalno pa je trebalo biti nekako drugacije, ili je to dobro tj. normalno? Jel to znaci da bi mogao biti neki problem kod zaceca u buducnosti? I jel ta cista tu sve dok ne pukne/ne povuce se ili?
Hvala jos jednom puno i ugodan dan. happy

Ivo Balenović, dr. med.

28.11.2020. 14:50

To je normalno, mnoge jajne stanice krenu u razvoj prema folikulu, ali samo jedna (ponekad i dvije) dođe do faze ovulatornog folikula i ovulacije.