Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11426 | Broj poruka: 82442

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


PCOS


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Somebody77

27.11.2020. 00:15

Poštovani, molim Vas za Vaše mišljenje. Naime, imam ginekologicu koja je mlada i dosta dobra, ali smatram da mi neke stvari ne zna dobro objasniti pa želim pitati Vas. Naime radi se o tome da sam prije mjesec i pol bila na prvom gin.pregledu i doktorica je rekla da imam policisticne jajnike sto sam i mislila zbog aksni i vrlo bolnih ciklusa. U nalazu pisu neke stvari koje ne znam sama iscitati. Gledala sam na internetu, ali toliko je stvari koje me brinu pa smatram da je Vase misljenje najbolje cuti. Imam tek 18 godina i jos ne planiram nikakvu trudnocu, ali se jako bojim neplodnosti zbog policisticnih jajnika. Molim Vas za misljenje i pomoc. Nalazi su mi sljedeci: -hiperandrogenemija (freeT 9.5, T 2.7, DHEAS 9.5, androstendion 20.5, 17-ohp 4.7). TSH 3.67. Lab nalaz ks, jetrene, lipidogram uredan. TVS 01.10., 15.d.c- avf, homogen, E trolinijski, DO sa folikolom 21mm, LO s asimplex cist strukturom 13mm, jajnici pcos. GN b..o
Inace ciklusi su mi nekad 30 dana pa onda 32, pa 31, pa 36, pa 32... uglavnom nikad se nije preskocio ciklus, ali malo "odstupa". I menstruacija mi traje 6-7 dana. Ultrazvuk kojim su viđene ciste je raden 14. dan ciklusa, 2/3/4 dana prije ovulacije, a hormoni vadeni 5. dan ciklusa.
Znam da je puno informacija, ali zaista mi nije svejedno, ovaj folikus od 21 mm, je li to normalno i u redu, treba li biti veci/manji, treba li ih biti vise ili nesto? Cista je samo jedna ili? Zaista mi doktorica nista nije rekla, samo dala nalaz. Duboko se ispricavam na duzini poruke, ali lijepo Vas molim za strucno misljenje jer se trenutno najvise bojim moguce neplodnosti i to me jako brine. Hvala Vam unaprijed i ugodan dan.

Ivo Balenović, dr. med.

27.11.2020. 10:50

Poštovana, veličina folikula pred ovulaciju varira od 17 do 27 mm. Dakle, imate folikul, što znači da imate ovulaciju, a to je osnovni preduvjet za trudnoću. Indirektno se to može zaključiti i prema tome što imate redovite cikluse (uz minimalnu varijaciju od par dana). Simplex cista na lijevom jajniku je vjerojatno jajna stanica koja nije preuzela ulogu vodeće (tj. nije se razvila do preovulacijskog folikuka). Povišene vrijednosti androgenih hormona (hiperandrogenemija - kako piše u nalazu) je povezana s policističnim jajnicima. Sindrom policističnih jajnika je širok pojam. Od žena koje imaju blagi hormonski disbalans, koji ne utječe na ciklus, pa do žena s ozbiljnim hormonskim poremećajem i posljedično anovulatornim ciklusima. Terapija policističnih jajnika je oralna hormonalna kontracepcija. Isto tako tjelovježba i idealna tjelesna težina jesu važne stvari u uspostavi normalne hormonske ravnoteže i liječenja policističnih jajnika.

Somebody77

27.11.2020. 19:05

Poštovani doktore, veliko hvala na odgovoru i lijepom objašnjenju. Imam još jedno pitanje ako nije problem. Rekli ste da ta cista na lijevom jajniku mozda predstavlja jajnu stanicu koja nije preuzela ulogu vodeće (tj. nije se razvila do preovulacijskog folikuka). Jel to normalno pa je trebalo biti nekako drugacije, ili je to dobro tj. normalno? Jel to znaci da bi mogao biti neki problem kod zaceca u buducnosti? I jel ta cista tu sve dok ne pukne/ne povuce se ili?
Hvala jos jednom puno i ugodan dan. happy

Ivo Balenović, dr. med.

28.11.2020. 14:50

To je normalno, mnoge jajne stanice krenu u razvoj prema folikulu, ali samo jedna (ponekad i dvije) dođe do faze ovulatornog folikula i ovulacije.

BlackAndWhite

04.09.2021. 13:06

Postovani doktore, molila bih Vas za misljenje vezano uz PCOS dijagnozu.
Imam 31 godinu. Od pocetka ove godine imam neredovite cikluse (33-77 dana) te mi je na posljednjem pregledu receno da vjerojatno imam PCOS. Prethodno sam imala cikluse od cca 32-33 dana (+/- nekoliko dana) i imala sam nesto cisti, ali nikada u tolikom broju. Izricito sam svaki put pitala znace li te ciste da su mi jajnici policisticni i receno mi je da ne.
Inace sam, takodjer od pocetka ove godine, izgubila 5 kg i trenutno mi je BMI 18.5 (donja granica normalnoga). Debljina, akne ni dlakavost mi nikada nisu bili problem.
Doktorica me je uputila da napravim neke pretrage od kojih sam dio napravila (preostali dio moram po dolasku menstruacije koja opet kasni). Molila bih Vas misljenje vezano uz sve navedeno i dobivene nalaze:
Glukoza 0: 5,2; Glukoza 120': 3.5
Inzulin 0: 73; Inzulin 120': 131
TSH: 1.55
FT4: 17
Anti-TPO: 7.95

Ivo Balenović, dr. med.

05.09.2021. 12:45

Poštovana, za dijagnozu policističnih jajnika, osim ultrazvučnog nalaza, potrebno je odrediti vrijednosti hormona LH, FSH, E2, testosterona, DHEAS. Nalazi štitnjače i šećera su u granici normale. Obzirom na neredovite cikluse za pretpostaviti je da nemate redovne ovulacije. Ovulacija se dokazuje određivanjem hormona progesterona 21. dana ciklusa. Tjelesna težina ima veliki utjecaj na ovulaciju - potreban je određeni postotak masnog tkiva (najmanje 18%) da bi se uspostavila redovita ovulacija.

BlackAndWhite

05.09.2021. 17:45

Hvala Vam na odgovoru. Udio masnoce u tijelu mi je cca 23.-24.% ako je vjerovati kucnoj vagi.
Molila bih Vas dodano misljenje o problemu s kojim se susrecem ovaj ciklus. Na pocetku ovog ciklusa sam bila kod ginekologa (7. dan) kada mi je receno da obavim navedene pretrage. Medjutim, imala sam vrlo neobican iscjedak tokom ciklusa. 28-30. dan sam imala lagani smedji iscjedak (spotting) kakav znam imati pred menstruaciju, ali onda je iscjedak prestao. Zatim sam tokom iducega tjedna imala iscjedak slucan ovulacijskom, ali s trakicama krvnih ugrusaka (36.-38., te ponovo 41. dan). Tokom tog tjedna sam napravila tri testa na trudnocu i svi su bili negativni. Zbog neobicnog iscjedaka sam opet otisla na pregled. Kako sam shvatila doktora, na transvaginalnom ultrazvuku se vidjela potencijalna trudnoca (crni kruzic u maternici), ali sam mu rekla da je proslo preko 20 dana od odnosa i da su testovi na teudnocu negativni. Svejedno me poslao na vadjenje krvi. Nalaz krvi je bio negativan na trudnocu. Inace citav mjesec osjecam lagano grceve kao predmenstruacijski, a sada su postali jos intezivniji u toj mjeri da sam se nekoliko puta probudila usred noci uvjerena da cu dobiti menstruaciju, ali se to nije dogodilo. Nemam nikakvih krvnih iscjedaka. Ne zelim nepotrebno odlaziti treci put na pregled, ali zaista osjecam vrlo neobicne simptome pa Vas molim da mi kazete misljenje i o tome. Hvala Vam najljepsa.

Ivo Balenović, dr. med.

06.09.2021. 09:40

Ukoliko u idućih tjedan dana ne nastupi menstruacija, savjetujem da se krvarenje potakne terapijom (Duphaston 2x1/10 dana)

BlackAndWhite

06.09.2021. 16:00

Mozete li mi, molim Vas, objasniti sto moze signalizirati uzv i navedeni simptomi?

korisnikforuma

06.09.2021. 16:00

Poštovani,
u travnju sam bila na ginekološkom pregledu gdje je papa bio uredan kao i ultrazvuk. U konzultaciji s ginekologom sam, u svibnju, (nakon 7 godina) prestala piti Belaru radi policističnih jajnika i neredovite menstruacije. Nakon toga dobila sam 2 prirodne menstruacije, doduše prva je došla na 37 dana, a iduća na 39 dana. Postoji li mogućnost da će mi menstruacija i nakon toliko godina opet biti neredovita? Što mogu učiniti povodom toga jer se na pilule više ne želim vratiti, jednostavno se nisam više dobro osjećala dok sam ih pila?
Hvala i lp!

Ivo Balenović, dr. med.

06.09.2021. 17:25

Poštovana BlackAndWhite, vjerojatno je u pitanju hormonska neravnoteža. Potrebno je uraditi analizu hormona.

Ivo Balenović, dr. med.

06.09.2021. 17:25

Poštovana korisnikforuma, ne može se znati kakvi će biti ciklusi. Savjetujem da uradite analizu hormona. Ukoliko ne planirate rađati, razmislite o spirali.

BlackAndWhite

23.09.2021. 09:45

Postovani doktore, nastavno na moje prethodne upite, nisam zeljela piti nikakve tablete za poticanje krvarenja jer sam htjela napraviti analizu hormona pa nisam znala hoce li to utjecati.
Iako doktor nije trazio da mi se provjeri prolaktin, ja sam na svoju ruku to odlucila takodjer provjeriti (zbog oskudnog oscjetka iz dojki), te kortizol jer prolazim kroz iznimno stresno razdoblje s nesanicom i gubim na tezini uslijed toga.
Ugl, nalazi su (uz vec navedene iz prethodnog posta):
THS bazalni: 1.16 mU/l (0.3-4.3)
Kortizol 12h: 492.3 nmol/l (100-520)
Androstendion: 9.72 nmol/l (0.35-11.86)
Prolaktin: 115.9 ng/ml (5.2-26.5) H
FSH: 5.2 U/l (*3.9-8.8)
Lutropin: 5.7 U/l (*2.0-7.8)
Estradiol E2: 159 pmol/l (*78-266)
Progesteron: 1.0 nmol/l (*0.3-1.9)
Testosteron ukupni: 1.86 nmol/l (0.48-1.85) H
SHBG (CMIA, Abbott): 61.7 nmol/l (34.3-147.7)
AMH: 36.9 pmol/l (4.1-58.0)

Kod * sam navela samo referentne vrijednosti navedenog laboratorija za folikularnu fazu. Nalaz je radjen 4. dan ciklusa malo iza 10 h (iako kod kortizola pise 12). Ne znam je li bitno, ali tu noc sam spavala samo 1 h.

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

23.09.2021. 13:00

Savjetujem da se javite endokrinologu. Prolaktin Vam je povišen i potrebna je obrada i terapija.

BlackAndWhite

25.09.2021. 09:50

Ja se slazem s Vama, ali moja dr. tvrdi da je problem u metabolizmu glukoze, da je zbog toga LH:FSH omjer poremecen i da ponovim mjerenje za 6 mj, iako sam joj rekla da radimo na bebi i da ja smatram da je taj prolaktin razlig svih ostalih problema.

Ivo Balenović, dr. med.

25.09.2021. 22:15

Mislim da bi prvo trebalo regulirati prolaktin.