Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PCOS, neplodnost i hormonska terapija


Autor Poruka

BloodyHell

25.10.2010. 23:59

Poštovani,

kako kaže i naziv mog posta imam poprilično složen problem. Naime od moje 14. godine nemam redovne mjesečnice, jednom je čak prošlo 8 mjeseci od jednog do drugog ciklusa. Sa 16 godina dijagnosticirana mi je amenorea secundaria. S 21 godinu UZV je pokazao sumnju na PCOS. Svaki UZV od tada do danas (danas imam 27 godina) je pokazao isto.

Nakon godina i godina liječenja s Dabrostonima, Proverom, Utrogestanom, Triquilarom nedavno sam na sistematskom liječničkom pregelsu skoro doživjela slom živaca kad mi ej doktorica rekla da me već poslijednjih 11 godina doktori krivo lijče i da ja imam PCOS (za čiju ozbiljnost do sada nisam ni znala) i da sam nepolodna jer nemam ovulacije. To da sam stavrno neplodna dokaz je i 8 godina nezaštićnih odnosa u bivšoj vezi (kad kažem nezaštićenih mislim da nije bilo apsolutno nikakve kontracepcije, pa čak niti 'kontracepcije prekinutim snošajem'). U tom dugom razdoblji nisam ostala trudna što me uz sve nalaze navodi na pomisao da sam zaista neplodna, a danas sutra planiram djecu s budućim suprugom. I baš zato sam odlučna da jednom za svagda stanem na kraj svom problemu i omogućim si trudnoću kroz godinu, dvije, tri...

No da ne duljim, do sada sam bila na Yazu, zadnjih 8 mjeseci, od prošlog ciklusa (danas mi je prvi dan novog ciklusa) sam s Yaza prešla na Diane 35, s obzirom da mi je ginekologica na sistematskom (koja inače nije moj standardni lijčnik) rekal da je Yaz u potpunosti promašena terapija za moje stanje. Kazala je da je Yaz dobar za održavanje postojećeg stanja nakon što se riješi problem PCOS-a, ali da je za 'ubijanje' cistica najbolje uzeti Diane 6 mjeseci pa da vidimo uzv status nakon toga.
Ja sam tako i napravila, sad mi ej prvi ciklus s Dianama i nadam se najboljem...

Inače što se tiče simptoma PCOS-a, hormonski nalazi su mi bili uvijek u ornjim granicama na muške spolne hormone, a ponekad i na prolaktin, nemam pretjeranu dlakavost, ali zato imam velike periode izostanka redovnih mjesečnica i prekomjernu težinu s kojom se borim od uvijek (idealna težina za moju visinu od 170cm je 65kg koje sam zadnji puta imala na 1.godini fakulteta, dakle jako davno)...nakon toga sam se samo debljala i mučila muku kako kile skinuti. Nisam nikad imala problema s inzulinom niti glukozom u krvi, ali me zanima tzv inzulinska rezistencija. Da li da učinim nove pretrage i uključim i tu. S obzirom da sam na pilulama ima li smisla raditi nalaze hormona, jer neće biti vjerodostojni stvarnom stanju organizma?

Isto tako, koje su vaše preporuke, ima li nade za rješavanje problema PCOS-a (koliko sam vidjela na uzv slikama, nemam ih baš previše možda 5-7 na svakom jajniku).

Ako imate ikakav savjet što još mogu učiniti molim vas recite mi. Trenutno imam 80kg i redovno vježbam, počela sam više paziti na prehranu i cilj mi je doseći 70-tak kg jer sam svjesna da sam sad ipak odrasla žena i da ne mogu se baš vratiti na srednjoškolsku kilažu.

Uglavnom,sad sam pod Dianama, krećem se, prilagođavam prehranu i nadam se pozitivnim ishodima nakon 6 mjeseci terapije.

Hvala unaprijed na bilo kakvom savjetu koji mi može pomoći.

Lijep pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.10.2010. 16:35

Poštovana, opisali ste vrlo opširno svoj slučaj. Da krenemo sa nalazima spolnih hormona.
Ako imate napišite mi sve vrijednosti.
Zatim vrijednosti hormona štitnjače, inzulina iz seruma, OGTT testa?
Mislim da bi se zbog svojih kila trebali savjetovati sa dijabetologom. Kod PCOSa se često daje gluformin za redukciju tjelesne težine.
Apsolutno morate skinuti kilograme, prestati pušiti, piti alkohol i ono što je najvažnije poticati tjelesnu aktivnost i redovito vježbati.
Diane 35 svakako.

BloodyHell

27.10.2010. 08:55

Poštovani dr. Šakoronja,

ponajprije Vam se zahvaljujem na brzom odgovoru.

U nastavku su vrijednosti mjerenih hormona od 22.7.2009. nakon toga nisam više radila nalaze hormona, samo redovne pretrage krvi zbog statusa i uzimanja oralnih kontraceptiva.

LH: 5.8 (metoda mjerenja FIA),
FSH: 3.90 (metoda: FIA)
Testosteron: 3.3 (metoda: FIA)
Prolaktin: 437.6 (metoda: CLIA)
DHEA-S: 11.6 (metoda:CLIA)
Androstedion: 8.5 (metoda: CLIA)
Glukoza: 4.0
Inzulin: 57.2 (metoda: CLIA)
TSH: 2.63 (metoda: FIA)

Nalazi KKS i urina od 9.9. ove godine su uredni, redovni godišnji PAPA razmazi su također uredni.
Ovaj test koji ste spominjali, OGTT ako se ne varam nisam radila.

Glede navika, prehrambene uredne, osim 'obožavanja' slatkiša, ali uredno konzumiram i voće i povće na dnevnoj bazi, kruh samo crni sa žitaricama i to zbilja rijetko, ne jedem velike količine hrane, mogu slobodno reći da jedem isto kao moje kolegice i prijateljice iste dobi koje nemaju problema s kilogramima i debljanjem.

Izutetno teško skidam kilograme, a jako brzo mi se nakupe.Primjerice, promijenila sam posao i između dva posla imala sam pauzu od 4 mjeseca, u ta 4 mjeseca redovno sam trenirala svaki dan u teretani i u prirodi, obikovala sam se i imala urednih 76kg, od čega je puno bilo mišišćne mase. Inače sam i s viškom kg skladne građe. Nakon 3 mjeseca od početka rada na novom radnom mjestu udebljala sam se na sadašnjih 80-82-puno varira ovisno o ciklusu i dijelu dana (iako prakticiram vaganje ujutro)...što je užasno, ali stalno sjedim jer mi je posao vezan za rad na računalu, imam manje vremena za tjelovježbu (umjesto svaki dan idem možda 2-3 puta u tjednu, a ponekad se desi da po 10-15 dana uopće ne odem jer ne stignem od posla, osim vikendom). Realno za osobu moje dobi uz toliko tjelovježbe i urednog hranjenja trebala bi lako gubiti kile, tako da sam uvjerena da ima veze s PCOS-om i eventualno poremećajem glukozne rezistencije.

No da ne duljim previše...voljela bih popričati sa svojim liječnikom opće prakse da mi da uputnicu za dijabetologa, i svakako ako može uputnice za dodatne testove ili ću to zatražiti ambulantnog ginekologa.

Molim vas također s obzirom na sve navedeno da mi date savjet kako bi bilo najpametnije dalje ići, jer zaista me muči pitanje djece i općenito mog zdravlja, jer sam inače vrlo odgovorna osoba što se zdravčja tiče i redovno odlazim na sve ginekološke i ostale preglede.

Hvala Vam na savjetu za Diane, znači da ipak nisam pogriješila što sam poslušala liječnicu sa sistematskog...nastavljam s njima, pa ću vidjeti status za pola godine, iskreno nadam se najboljem.

Još jednom zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.10.2010. 13:21

Poštovana, učinite OGTT , zatim hormone štitnjače.
Zabrinjavaju me jako povišene vrijednosti prolaktina.
Da li imate iscjedak iz dojke?Možebitno se radi o prolaktinomu a on se liječni na drugi način.
Svakako učinite još navedene testove i svakako ponovite vrijednosti prolaktina i obavezno se javite endokrinolgu.

Dunja32

13.04.2017. 00:40

Poštovani,
Nakon 12 godina uzimanja Diane-35 u 12 mjesecu sam odlucila prestati sa terapijom.
Zadnji ciklus je bio 15.12. tocno 4 dana nakon zadnje pilule. Od tada nista. Kao dodatnu diagnozu imam Hashimotov sindrom.
U proteklih 3 tjedna javlja mi se pojacanja zelja za hranom, grudi su mi "nabubrene" i osjetljive. Test na trudnocu je negativan. Ne koristimo zastitu. Zelimo raditi na djetetu.
Prije cca 3 tjedna bila sam na ginekoloskom pregledu, te mi je lijecni savjetovao da pricekam sa bilo kakvom terapijom. 20-og idem na pregled kod endokrinologa, jer trenutno nisam pod terapijom. Posljednji nalaz tsh je bio 7.
Zanima me vase misljenje i savjet, zasto nikako da se ciklus izregulira i sto jos od pretraga napraviti, da li uzimati nesto od terapije? Znam da moram izregulirati tsh. Ali da li je to uzrok svega?

Ivo Balenović, dr. med.

13.04.2017. 09:15

Poštovana,
osim TSH kojeg treba regulirati trebali bi učiniti kompletan hormonski status što uključuje: hormone hipofize (LH i FSH, prolaktin), jajnika (estradiol, slobodni i ukupni testosteron), adrenalne žlijezde (DHEAS) i gušterače (inzulin). Prema nalazima odlučit će se treba li terapija i koja.