Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Perimenopauza


Autor Poruka

Tonka49

26.07.2021. 08:55

Poštovani,
imam pitanje. 49 godina, unazad 2 mjeseca počele neredovite menstruacije i krvarenja. Menstr. dolazi 35 dan, pa 45 dan... Doktor na pregledu nalazi dva polipa 5x4 mm i 9x4 mm i predlaže duphaston 3 mjeseca da se probaju polipi sami isčistiti. Napomena da sam lani u 07 mjesecu skipadala dva polipa i na kontrolama u 1 i 5 mjesecu polipa nije bilo. Nakon uzimanja duphastona dolazi 24 dan ciklusa krvarenje svijetlo ali traje samo 1 sat (1 uložak) i nakon toga sve staje (nema ni iscjetka). Na pregledu kod doktora 5 dan od tog krvarenja endometrij 7,9 mm, ova dva polipa pristutna drugo sve ok., terapija opet duphaston 16-25 dan ciklusa.
Međutim, sedam dana od tog krvarenja i prestanka duphastona ja sam opet prokrvarila i mislim da je sada prava menstruacija, puno sluzi i tamnija boja krvi. Nije obilno, danas drugi dan i jako je malo. Budući da je moj doktor na godišnjem slijedećih 15 dana, šta dalje... ako je ovo menstr. od čega je onda bilo to krvarenje pred 8 dana. Kada početi uzimati Duphaston? Da li se može prepisati i kakva druga terapija ?

Ivo Balenović, dr. med.

26.07.2021. 09:40

Poštovana, u Vašoj dobi uobičajena su neredovita krvarenja. Dobili ste odgovarajuću terapiju. Duphaston se uzima od 15. do 25. dana ciklusa. Previ dan krvarenja je prvi dan ciklusa.

Tonka49

26.10.2021. 11:20

Poštovani,
nakon četiri mjeseca uzimanja Duphastona radi reguliranja menstruacije i pokušaja da se polipi sami isčiste - menstruacija je bila regulirana (oskudna) ali polipi su još uvijek tu, čak su se malo i povećali 12x4, 14x5mm i sada opet histeroskopija. Drugo ok jajnici b.o. u Douglasu nema slobodne tekućine,uterus uredne veličine i ehostrukture, endometrij 8 mm (na 8 dan ciklusa)
Moje pitanje bi bilo - ukoliko PHD nalaz bude uredan (a nadam se da hoće - prije godinu dana bili grandularni polipi) kako dalje.
Da li treba uzimati kakvu terapiju? Što poduzeti da se polipi opet ne vraćaju?. Koliko su ti polipi opasni i zašto se ponavljaju? Ovaj mjesec nisam uzela Duphaston jer mi je doktor zakazao histeroskopiju 20 dan ciklusa. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i preporuci

Ivo Balenović, dr. med.

26.10.2021. 15:05

Poštovana, polipi nisu opasni, to je samo 'nepravilno' narasla sluznica maternice. Oni se odstranjuju zbog mogućih komplikacija kao što su nepravilno krvarenje, te moguća upala. Njih se ne može prevenirati, potrebna je samo redovita kontrola.

Pepa019

21.06.2022. 01:40

Postovani,
Posljednje 3 menstruacije su mi bile oskudnije nego inace.
Pijem Yasmin vec godinama (>10) i uvijek mi je menga na dan tocna i gotovo istog trajanja i intenziteta.
I sad mi dolazi gotovo na dan ali je oskudnija.
Moram li se brinuti da se radi o perimenopauzi?
Mlada sam pa me to zabrinjava.
Takodjer, rezultati upravo napravljene KKS pokazuju blago povisen ukupni kolesterol: 5.9, HDL: 2.3, LDL: 2.5, trigliceridi: 1.7. Doktorica kaze da je to odlican omjer dobrog i loseg kolesterola, ali nalazi od prije godine i pol dana su bili sljedeci - ukupni kolesterol: 5, HDL: 2.2, LDL: 2.0, trigliceridi: 1.8.
Pitam vas ovo jer citam da u menopauzi raste kolesterol pa me zanima ima li to ikakve veze s mojim nalazom u ovom slucaju te s obzirom na oskudniju menstruaciju (imam 30 godina)?
Hvala vam puno unaprijed!