Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pijelaktazije u trudnoći


Autor Poruka

jelenasara

14.02.2013. 15:50

Poštovani doktore,
nalazim se u 22 tjednu trudnoće.Budući da ginekolog koji vodi moju trudnoću nema 4D ultrazvuk, suprug i ja smo otišli kod privatnika jer smo željeli saznati spol djeteta, imati koju slikicu i naravno uvjeriti se da je beba zdrava ( pročitala sam da se tada radi "kompletan anomaly scan" ).Prilikom pregleda doktor nam je rekao da je prema svim mjerenjima koje je radio-glava, kosti, kralježnica,mozak,srce...sve odlično i da se beba lijepo razvija,no međutim da kod naše bebe u području fetalnih bubrega postoje obostrane pijelaktazije (desno 9.3-7,2 i lijevo 10 7,2 ).Bubrezi su uredne građe i da u mokraćnom mjehuru ima urina.Jako smo se uplašili ali nam je doktor koliko je mogao objasnio o čemu se radi, da se dosta često javlja-iako više kod dječaka-mi ćemo imati djevojčicu, i da se netrebamo jako brinuti ,ali da treba obvezno pratiti na svakom ultrazvuku.Budući da u tom trenutku nismo točno znali što je to, i da smo bili šokiani i uplašeni nisam doktoru ni znala postaviti neko pitanje,ali evo malo smo se informirali putem neta i sada smo još više uplašeni, pa Vas molim ako mi možete Vi malo pojasniti.,tj.koliko je to opasno za bebu, može li se ona usprkos tome normalno razvijati, postoji li opasnost od gubitka bebe?može li to do poroda nestati ili se smanjiti, te što se događa ako problem ostane?koje su posljedice za dijete?postoji li nekakva terapija tokom trudnoće ili možemo samo čekati?Inače prema nalazu koji smo dobili piše da je fetalna struktura dostupna analizi uredne morfološke građe.Također je doktor rekao da je plodna voda uredna i da je ima dovoljno.Beba je teška 420 g.Suprug i ja imamo 29 godina ,ovo nam je prva bebica i začeli smo od prve.U obitelji nikada nitko nije imao nikakvih bolesti ili oboljenja.Oprostite na ovako iscrpnom upitu, ali idući pregled kod mog ginekologa je tek za nekoliko tjedana...Puno hvala.
Uplašena buduća majka

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.02.2013. 16:35

Poštovana, mišljenja sam kao i kolega koji vam je radio UZV. Ne trebate brinuti, ako je mokraćni sustav prikazan , ako u mjehuru ima urina, te ako je količina plodne vode uredna. Svakako da će se svakim daljnjim UZV pregledom više obratiti pažnje na pijelektazije. Ako se iste neće povećavati ići ćete u vaginalni porod i neće biti nikakvih reperkusija na dijete.
Nažalost puno mi podataka fali pa sam vam odgovorio dosta teoretski.