Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje


Autor Poruka

Branka

12.06.2001. 09:23

Dobar dan!

Molim da mi odgovorite na ovo pitanje: majka mi ima 65 godina,
ima problema sa tlakom, spuštena joj je maternica - preporuka operacija.
Da li ipak postoji način da se to sve malo podigne?
Molim da mi kažete, ako Vam je poznato gdje možemo nabaviti stezne pojačane gaće ili pojas?

Unaprijed hvala!

Branka

Doc. dr. S. Kupešić

13.06.2001. 22:01

Poštovana gospođo Branka,
Operacija tzv "podizanja" maternice i mokraćnog mjehura zahtijeva detaljnu prijeoperacijsku obradu kod ginekologa subspecijaliziranog ua područje urologije. Respektirajući dob Vaše majke i decidiranost nalaza kolega koji bezuvjetno savjetuju operacijski zahvat za pretpostviti je da bi se prilikom zahvata učinilo i operativno odstranjenje maternice ( a u ovoj životnoj dobi i jajnika), što bi dalo najbolje rezultate. Ipak, Vi navodite da Vaša majka ima zdravstvene tegobe koje uključuju povišeni tlak, te da je operacija relativno kontraindicirana. Svakako, ovakve smetnje mogu predstavljati prepreku, ali nažalost, svakim danom bivamo starijima, a smetnje koje ima Vaša majka imaju karakter kroničnih tegoba s kojima je teško kvalitetno živjeti. Stoga bi se savjetovalo da se nakon stabilizacije zdravstvenog stanja Vaša mame ipak odluči za operaciju, koju će lakše podnijeti sa 65 nego sa 75 godina, kada će i ostale kronične bolesti imati veći opseg.
Palijativna rješenja koja navodite (poput steznika) samo će privremeno "zataškati" problem. Nisam upoznata gdje biste mogli pribaviti pojas ili steznik, ali valja pokušati u ljekarnama koje takva pomagala mogu po potrebi naručiti. Vjerujem da će Vam o takvim specifičnosti više podataka moći pružiti specijalista za ginekološku urologiju.