Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Policistični jajnici u kasnijoj dobi


Autor Poruka

dambolina

23.12.2022. 12:00

Postovani, imam 43 godine i tri poroda iza sebe. Nikada nisam imala neredovne menstruacije, a svaka trudnoca je dosla planirano i bez problema. Kod ginekologa sam redovno barem jednom godisnje. Na zadnjem UZ pregledu kod ginekologa samo mi je saopstio da imam policisticne jajnike i da izbacim UH i slatkise iz ishrane. Pri tome nemam ni visak kilograma niti povisen secer. Ja sada ne znam sta da mislim o tome, nikakve dalje upute mi nije dao. Zanima me da li je moguce da se policisticni jajnici pojave tek sada u ovoj zivotnoj dobi i da li treba da potrazim drugo misljenje?

Ivo Balenović, dr. med.

27.12.2022. 17:05

Poštovana, za dijagnozu policističnih jajnika, uz ultrazvučni nalaz potrebno je odrediti hormonski status. Kao posljedica hormonskog disbalansa kod sindroma PCOS menstruacije postaju neredovite, a žene teže ostvaruju trudnoću. Prema navedenome to kod Vas nije slučaj.