Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ponovo cin II


Autor Poruka

sandra

06.06.2002. 10:19

poštovana doktorice,
u lipnju prošle godine nakon biopsijom potvrđenog cin II+hpv urađena je konizacija. kod phd potvrđena je dijagnoza, s tim što je pisalo da na rubovima uzorka nisu pronađene promjene i liječnik je rekao da je sve super. kontrolni papa nalaz uzet u trećem mjesecu ove godine (stigao danas), na moju i liječnikovu zaprepaštenost, pokazuje ponovno cin II+promjene u vezi sa hpv i niz crvenom olovkom upisanih križića u kvadratće u papa nalazu koje nisam zapamtila. doktor u nevjerici ponovno uzima papa nalaz. molim vas, recite mi šta u slučaju da se potvrdi cin II? živim u malom gradu. da li smatrate potrebnim da dođem na pretrage u neku od zagrebačkih bolnica. možete li mi bilo što preporučiti? ne znam koliko je to bitno u vezi ovoga - ja imam i prolaktinski adenom na hipofizi koji se godinama prati u referentnom centru za bolesti hipofize.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

08.06.2002. 23:03

Poštovana,
S obzirom da nalaz govori u prilog odstupanja Papa nalaza u smislu CIN II i da je identificiran HPV savjetovala bih da se uputite u ustanovu u kojoj će se učiniti tipizacija HPV.Dok nemate rezultate detaljne obrade koji uključuju mikrobakteriološku analizu (cervikalni obrisak na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe) i identifikaciju humanog pailoma virusa , ne mogu Vam dati podataka o daljnjem slijedu dijagnostičkih i terapijskih mjera u Vašem slučaju. CIN II se u nekih pacijentica uspješno liječi konzervativnim metodama i ne zahtijeva kirurški pristup, dok se u drugih pacijentica može javiti progresija nalaza i kirurško liječenje smatra se nezaobilaznim rješenjem.
Vaš problem važno je cjelovito obraditi s obzirom na bolest hipofize zbog koje se liječite.