Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Poremecena menstruacija


Autor Poruka

peebz

23.04.2020. 19:15

Moje postovanje!
Pravim novu temu, jer nisam trazeci mogla naci odgovarajucu u koju bih pitanje svrstala. Problem je sljedeci :
Menstruacija se promijenila u smislu odstupanja, gdje sa 26-28 dana presla na 28-30. To se desilo uvodjenjem Zoloft antidepresiva. Prije Zolofta sam bila na Seroxatu 4 godine ali nije pravio nikakve promjene. Ono sto sam jos primjetila mimo tog odstupanja je da sada pms nije svaki mjesec identicnog inteziteta po pitanju bolova, natecenih grudi i obilnosti same menstruacije, nego sada ista dolazi nekada i bez zantnih simptoma i obilnost je takva da mi vise ne remeti obavljanje normalnih zivnotnih radnji, nekada naravno sa izrazenijim simptomima. ( Desi se nekada obilnost i vjerujem da nekada nije nista strasno). Nalazom je utvrdjeno jos ranije da nemam policisticne jajnike. Medjutim ono sto me sada interesuje je sljedece, na 31. dan sam, a ciklus jos nije dosao. Trudnocu bih nekako da stavim kao zadnji razlog, jer kao zastitu parner i ja koristimo i kondome i metodu prekinutog snosaja, dakle oboje, iako metoda prekinutog snosaja i nije neka zastita, ali kondom jeste. Ne pijem nikakve kontracepcijske pilule. Imam fibroadenom dojke koji sam operisala, ali se vratio u vecem broju, i u maju mi je kontrola da se vidi nesto iza reza na sta doktorica sumnja da ima "nesto". Prolaktin je 760, i radi novonastale situacije termin za endokrinologa je propao, te cekam da se stabilizuje stanje u klinickom centru. Zadnjih mjesec dana se izdesavalo niz stresnih situacija, pocela sam da pijem Velafax antidepresiv prije 8 dana, te mi i on sam izaziva velike poteskoce sto se tice mog vec zakorjelog panicnog poremecaja i ptsp-a. Da li bih ovo kasnjenje menstruacije trebala uzeti za nesto ozbiljno i javiti se ginekologu iako je malo tesko sada doci do doktora, ili to moze pricekati? Da li navedene tablete i prolaktin, pa mozda i psihicki problemi i stres stvarno mogu da pomjere nekada uvijek redovnu menstruaciju? Da li da uzmem i trudnocu u obzir iako imam uvijek zasticene odnose bez obzira na plodne i neplodne dane? Zaboravih navesti da imam 24 godine. Spolno aktivna sam 3. Ne mogu se ni doktoru opce prakse javiti jer su u izolaciji radi zarazenog pacijenta koji je dolazio. Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

24.04.2020. 12:20

Poštovana, sve što ste naveli ima utjecaja na izostanak menstruacije. Antidepresivi su lijekovi koji često uzrokuju izostanak menstruacije. Hiperprolaktinemija je također čest razlog neredovitih menstruacija. Obzirom na zaštitu koju ste koristili ne postoji mogućnost trudnoće.