Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


premalena beba?!


Autor Poruka

ela

10.05.2002. 14:20

Poštovana doc.dr.sc. Kupešić,
trenutno sam u 29. tjednu druge trudnoće i ultrazvučno se kontroliram u bolnici Sv. Duh svakih mjesec dana. Prva trudnoća protekla je uredno. Ovaj put UZV je pokazao da nosim manje dijete, čak je upotrijebljen izraz "zastoj", premda ne kao egzaktan patološki izraz. Beba ipak konstantno slijedi svoju krivulju razvoja (od početka su izmjerene vrijednosti ukazivale na manje dijete). Do sada mi to nije bilo rečeno, odnosno nije uzimano kao rizičan faktor, da li zbog neiskustva liječnika ili nečeg drugog, ne znam, ali sada me vrlo zabrinulo i učinilo i suviše tjeskobnom.
Dakle, trudnoća je stara 29+2 dana, a mjere su:
BPD = 66
FEMUR = 53
ABD = 21
uz napomenu Riz An:0,69 (??), te obaveznu UZV kontrolu ponovo za 2 tjedna na Sv. Duhu, kao i potrebu da se javim svom ginekologu i napravim tzv. BF, za koji ne znam što znači?!

Nestrpljivo očekujem Vaš cijenjeni odgovor iako strepim od njega. Osjećam se izvrsno, imam dobar prirast težine, ne jedem puno, ali zdravo, beba je od početka pa i sada vrlo temperamentna i živahna (više no prva), jedino imam i prenaporan radni tempo za jednu trudnicu, uz, na žalost, dosta bračnih i inih stresova. Još uvijek radim.

Neizmjerno Vam se, kao i uvijek do sada, zahvaljujem na odgovoru!

Ela

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

11.05.2002. 18:29

Poštovana,
Nalaz simetričnog zastoja u rastu nerijedak je problem s kojim se susreću ultrasoničari i važno je u ovoj gestacijskoj dobi (30. tjedan) raditi redovito ultrazvučno i doplersko praćenje. Stoga Vas je liječnik naručio na BF (skraćenica od blod flow analysis ili doplersko mjerenje). Da Vas umirim do sada učinjeni nalaz protoka krvi kroz art. umbilicalis (pupčanu vrpcu) označen s indeksom otpora (RI) bio je u granicama normale. Ipak, treba prekontrolirati ove vrijednosti i učiniti procjenu porasta bebe: biometriju. Ukoliko će se trend zastoja nastaviti preporučiti će Vam se dopunska obrada na kliničkom odjelu i pošteda od posla. Važno je da je morfologija fetusa procijenjena ultrazvukom u granicama normale, te da nema nikakve sumnje na anomaliju ili kromosomsku grešku ploda.