Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prijeteći pobačaj i kupanje


Autor Poruka

jana_zg_84

08.06.2019. 16:05

Poštovani! Imam 34. godine. Dvije godine nisam mogla ostati trudna iako su svi nalazi bili uredni. Na kraju se pokazalo da je miom za kojeg su mislili da je intramuralni submukozni te je uklonjen dio koji ulazi u materište histeroskopski u 11/18. Očito da je on bio uzrok neplodnosti jer sam sada prvi puta trudna 8. tjedana. U 6. tjednu nakon wc-a sam primjetila smečkasti trag na papiru te otišla doktoru koji je potvrdio trudnocu, plod 2 mm, otkucaje ali i postojanje hematoma te od onda mirujem. Nikad poslije nisam primjetila iscjedak niti imam grceve i sl. Pred nekoliko dana u 7+6 bila sam na kontroli, plod je 9 mm (drugaciji uzv od prvog pregleda) s urednim otkucajima srca (iako tjedan dana manji) no i dalje postoji hematom 1.7×0.7 cm te dva mioma (2.5 i 3 cm) koji su bili prisutni od prije no nisu se povecali. Koliko sam shvatila nisu u blizini ploda. Doktor mi je rekao da je to sve visokorizicno, da moram mirovati i dobila sam utrogestan vaginalno 3×2. Dijagnoza prijeteći pobačaj. Ja se inače osjećam odlično. Koliko je ta situacija ozbilja?
Vec od prije imam planirani iduci vikend odlazak u toplice koje su blizu kuce tako da ne bi dugo putovala (osobnim automobilom). Tamo cu lezat i odmarat. Moje pitanje je dali se smijem kupati u bazenu? Naravno ne bi sjedila u pregrijanom jakuzziju vec bi se samo npr. na 5 min osvjezila u bazenu. Nisam sklona upalama ili gljivicama (ni jedno nikad nisam imala).

Ivo Balenović, dr. med.

09.06.2019. 10:00

Poštovana, trudnoća se uredno razvija. Hematomi se u ranoj trudnoći javljaju često i tijekom napredovanja trudnoće nestaju. Možete se kupati u bazenu.

jana_zg_84

09.06.2019. 12:55

Puno Vam hvala na odgovoru! Inače, to mirovanje mi jako teško pada jer mi je doktor zabranio odlazak na posao te se osjećam da sam morala potpuno stavit po strani svoj dosadašnji život i karijeru koju sam gradila 10 godina. A i veliki mi je šok primanje koje dobivam od hzzo-a, a koje je nekoliko puta manje od moje plaće. To me sve stresira i deprimira te mi se čini da će mi to forsiranje mirovanja donjet više štete nego koristi jer umjesto da sam sretna jer sam napokon trudna osjećam veliku frustraciju i jad. Razgovarala sam s prijateljicom liječnicom u sad-u i ona veli da se kod njih kod takvih slučajeva samo preporuča apstinencija od odnosa i velikih fizičkih aktivnosti, a ne forsiranje mirovanja jer da ni nije 100% sigurno da ti hematomi povecavaju mogućnost pobačaja. Da je većina pobačaja uzrokovana genetskim greškama ili nekim drugim bolestima. Jel to točno?

Ivo Balenović, dr. med.

09.06.2019. 23:45

Tako je. Rani spontani pobačaji najčešće su uzrokovani slučajnom genetskom greškom. Tjelesni napor ne može uzrokovati rani spontani pobačaj, odnosno da bi došlo do pobačaja treba djelovati velika sila na trbuh (npr. saobračajna nesreća, pad s visine i slično)

jana_zg_84

10.06.2019. 11:20

Hvala! Sinoć sam imala iznenadni izlijev krvi bez bolova ili grčeva. Otišla sam na hitnu gdje je liječnica potvrdila da je plod još tamo, normalno se razvija i ima otkucaje i da njoj sve super izgleda uz dva mioma koji ne rastu. Nije mogla naći hematom. Ja sam se prepala da je pobačaj jer su me prije dojke jače boljele te ja od početka kao da nemam trudnićkih simptoma. Sad više nema niti sukrvice niti ništa. Preporučeno mi je mirovanje i utrogestani oralno do iduće kotrole. Jel moguće da je hematom iscurio i nestao?

Ivo Balenović, dr. med.

10.06.2019. 15:35

Moguće da je došlo do 'pražnjenja' hematoma što se očitovalo kao izljev.