Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Probojno krvarenje


Autor Poruka

xena

12.07.2021. 22:20

Poštovani,
pijem kontracepcijske pilule Yaz već 15 godina. Unazad 2 mjeseca, ginekolog mi je preporučio da ne radim pauzu izmedu blistera tableta, nego da napravim pauzu 4 puta godisnje, jer su mi se u pauzi javljale glavobolje i obilno krvarenje. Sada mi se na drugoj kutiji zaredom bez pauze, pri kraju blistera pojavilo probojno krvarenje koje je oskudno, ali traje vec četvrti dan. Kako da zaustavim to krvarenje. Imam 45 godina.
Hvala i lp!

Ivo Balenović, dr. med.

13.07.2021. 07:55

Poštovana, probojno krvarenje se događa zbog preskakanja pauze. Može se zaustaviti uzimanjem viših doza estrogena (dvije tablete kontraceptiva).

xena

05.08.2021. 11:25

Uzimala sam par dana po dvije tablete Yaz-a, kao što ste mi savjetovali i krvarenje se smirilo. Nakon što sam nastavila s jednom tabletom dnevno, ponovo sam dobila probojno krvarenje, no sad osjecam i glavobolju i laganu bol u donjem dijelu trbuha, kao u vrijeme uzimanja placebo tableta, kada se i javlja krvarenje. Imam 45 godina, Yaz tablete uzimam 15 godina i do sada nisam imala probojna krvarenja. Molila bih Vas usporedbu Seasonique i Yaz tableta u sastavu, osim što prve imaju produženu kontracepciju. Da li utječu na debljanje, pošto sam sa Yaz tabletama uredno održavala kilažu. Hvala na odgovoru.
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

05.08.2021. 15:15

Seasonique sadrži 0,03 mg etinilestradiola, dok Yaz sadrži 0,02 mg. Probojna krvarenja se preveniraju višim dozama etinilestradiola. Osim toga i gestagena komponenta im je različita. Yaz sadrži drospirenon, a seasonique levonorgestrel.

xena

05.08.2021. 21:05

Ako se probojna krvarenja preveniraju višim dozama etinilestradiola, da li bi onda u tom slučaju Seasonique bila bolja opcija od Yaza? Što bi točno značilo različita gestagena komponenta? Odn. kakav utjecaj ima drospirenon, a kakav levonorgestrel na organizam?
Puno hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2021. 09:25

U tom slučaju je bolja opcija, iako se ništa ne može unaprijed znati sa sigurnošću. Drospirenon je najsličniji prirodnom progesteronu i zbog toga ima najmanje nuspojava i ne utječe na povećanje tjelesne težine.