Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ranica na grlicu materice


Autor Poruka

Melamia

20.12.2013. 10:30

Postovani moj ginekolog mi je vec po drugi put rekao da imam ranicu na grlicu materice, da li je to opasno ? Pre vise od mesec dana posla sam kod ginekologa , dijagnostifikovao je ultrazvukom cistu 19x19 a ginekoloskim pregledom ranicu na grlicu materice, dao mi je terapiju I rekao da dodjem nakon ciklusa da se uradi papa test, juce sam ga uradila, rezultati za dva dana, zabrinulo me je to sto je rekao 'jos postoji ova ranica na grlicu'. Sta kazete o tome?

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.12.2013. 18:05

Vidjet ćete nalaz papa testa. Terapija po nalazu papa testa.
Obično se može pokušati konzervativna terapija ranice npr . albothyl i betadine.
Ako se ne sanira moguča je elektrokoagulacija ranice.
Svakako prije toga napravite cervikalne briseve.

Emkor91

30.06.2019. 16:25

Poštovani,pre nedelji dana sam bila kod ginekologa na pregledu radio je uz,kolposkopiju i papa test.Nalaz kolposkopije : u vag.belicast oskudan sekret,PVU zatubast,epiteliziran,PSE,J +obojen,na 12 sati radijalno sporonastajuce AW polje,J - neobojeno u tom delu,SMU lako zjapi,rubno cilindricni epitel izrazeniji na gornjoj usni,SCJ na rubu SMU. Imam i cistu na jajniku koja se povecava samo dr ne zna da li je pogresila na pregledu posto je bila u pitanju cista na levom jajniku a sad je na desnom promera 7x 4 cm.nemam nikakvih bolova niti smetnji radil sm i tumor markere koji su dobri. Za promene na grlicu mi dr nista nije dala neko kad sam je pitala i prepisala Propovag vaginalete.Papa test ce bito gotov kroz nedelju dana a prosli sam radila u februaru koji je bio II ,upala.kolposkopoja od februara glasi:zatubast,epiteliziran,PSE,J+ obojen,SNU lako zjapi,rubno cilindrični epitel izraženije na gornjoj usni,SCJ na rubu SMU.u februaru sam od silnih antibiotika dobila kandidu pa mi je dr prepisala kanesten,vag. na bazi kantariona i gynofort krem. U martu sam radila bris vag.sekreta rezultat streptokoke i leukociti nista mi za to nije prepisano. Sad me zanima sta ovo sve znaci malo sam zabrinuta zbog toh promena na grlicu ako biste mogli da mi date Vase misljenje.Da napomenem pijem belara tablete bec 12 meseci.Hvala Vam unapred

Ivo Balenović, dr. med.

30.06.2019. 23:05

Poštovana, sve ovisi o nalazu papa testa. Ukoliko je papa test uredan neće biti potrebna nikakva terapija. Promjene na grliću maternice (ektopij ili 'ranica') su cilindrične stanice koje tamo dospiju iz unutrašnjosti cervikalnog kanala (zbog hormonskog djelovanja) i zamjene pločaste stanice koje se na tom mjestu normalno nalaze. To mjesto je crvene boje i zbog toga se naziva 'ranica'. Ona sama po sebi nije patološka promjena, ali je osjetljivija i podložnija promjenama zbog vanjskih utjecaja (jer su tamo stanice kojima to nije prirodno mjesto). Dakle, to je mjesto gdje je jedna vrsta stanica zamijenjena drugim i stoga predstavlja mjesto najmanjeg otpora, ali samo po sebi nije patološko i ne zahtjeva terapiju..

Emkor91

01.07.2019. 15:25

Hvala Vam na brzom odgovoru.Najvise me zabrinjava pojava AW polja i negativno bojenje jodom na tom mestu

Ivo Balenović, dr. med.

01.07.2019. 18:35

Sve ovisi o nalazu papa testa. Dok je papa test uredan, nema potrebe za terapijom, niti za bilo kakvim postupcima.

×malibebac×

06.08.2019. 09:50

Postovani,

Da li se smije imati odnos 1 tjedan poslije spaljivanja ranice na grlicu maternice? Mora li biti zasticeno ili ne?

Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2019. 19:55

Poštovana, možete imati odnos bez zaštite.