Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Svrbež i crvenilo na međici i anusu


Autor Poruka

A_n222

05.08.2019. 19:30

Poštovani,

prije nekih mjesec dana počeo me je lagano svrbiti anus, primjetila sam da imam jednu sitnu ranicu na njemu i pored njega. Zna peckati dok vršim malu nuždu.
Mazala sam s Bepanthen kremom i svrbež i crvenilo se dosta povuklo, čak nije niti peklo za vrijeme vršenja nužde.
Međutim danas je opet nakon dosta vremena zapeckalo (nije svrbilo) dok sam vršila nuždu pa sam odlučila pogledati dolje ogledalom i primjetila sam da je ranica i dalje tu ali i da je koža međice malo crvena i suha. Sama vulva i to područje mi je normalno i ništa ne svrbi i ne peče.
Imam stravičnu fobiju od genitalnog herpesa iako sam spavala sa samo jednom osobom u životu. No kako sam pročitala da je herpes asimptomatski i može se pojaviti godinama kasnije strašno se bojim da to nije genitalni herpes.
Nisam u mogućnosti posjetiti doktora idućih tjedan i pol pa bih vas molila da mi kažete samo na temelju ovog opisa, ako ikako možete što bi to moglo biti.
Užasno sam zabrinuta.

Hvala unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2019. 19:55

Poštovana, prema opisanom vjerojatno se radi o gljivičnoj upali. Savjetujem neku od antimikotičnih krema (Pliymcol, Rojazol, Canesten). Prilikom infekcije herpesom na području međice izbijaju mjehurići koji pucaju i ostavljaju ulceracije (ranice). Primarna infekcija herpesom je vrlo bolna, a prati je povišena temperatura i loše opće stanje (umor, bolovi u mišićima i zglobovima). Nakon prve infekcije virus ostaje aktivan u živčanim stanicama i može se ponovno aktivirati uslijed pada imuniteta.