Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Re:ICSI


Autor Poruka

Lidija

26.06.2001. 15:26

Zbog oligoastehenozoospermije u supruga preporučan nam je postupak izvantjelesne oplodnje mikroinekcijom.Prošle godine imali smo pokušaj kojim se stimulacijom ciklusa dobivene 2 jajne stanice te je učinjen i prijenos 2 zametka.Ovo proljeće pokušavamo ICSI postupak.Prije postupka učinjen je papa nalaz (pokazuje da je bila upala koja je liječena,ponovni nalaz je bio OK),te hormonski nalaz kojim je preporučena terapija drugim lijekom.Nakon stimulacije ciklusa punkcijom i aspiracijom dobiveno je 7 jajnih stanica(4 su bile OK).Učinjen je postupak IVF ICSI, ali je izostala oplodnja.Objašnjena konkretno nismo dobili,već preporuku da se "ponove"(što prije postupka nije učinjeno)cervikalni brisevi na aerobno i anaerobno,klamidiju,mikroplazmu te bakteriologiju ejakulata i urina.
Molim vas da mi pojasnite što se je moglo dogoditi da izostane oplodnja (bakterije,ljekovi?).
Sugerirano nam je da pokušamo s prirodnim ciklusom,što vi mislite o tome?!
Unaprijed zahvalna,

Doc. dr. S. Kupešić

26.06.2001. 23:52

Poštovana gospođo Lidija,

Prema Vašem opisu izostanak fertilizacije nakon postupka mikroinjekcije je mogao uslijediti uslijed pogoršanja nalaz u supruga. U takvoj se situaciji savjetuje učiniti urološki pregled i otkloniti sumnju na postojanje neke infekcije.
Što se tiče ev. pokušaja u prirodnom ciklusu, u Vašem primjeru postoji doista velika dilema: prirodni su ciklusi obično rezervirani za pacijentice mlađe reprodukcijske dobi s besprijekornim endokrinološkim pretragama (nema prijevremenog porasta LH) /u Vašem sluačju nemam podataka od životnoj dobi/ i manja odstupanja u kvaliteti spermiograma supruga koji dozvoljavaju fertilizaciju samo jedne oocite. Podatak da se od 4 kvalitetne oocite nije oplodila niti jedna, kontraindikacija je za primjenu ICSI postupka u spontanom (prirodnom) ciklusu. Ukoliko se pokaže poboljšanje nalaz spermiograma i ev. uspješno izlječenje upalnih promjena, može se razmotriti i punkcija u spontnom ciklusu, ali tek nakon preporučene obrade.