Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Reaktivacija hpv-a


Autor Poruka

Ariella 30

06.06.2019. 13:45

Poštovani!
Prije gotovo 6 godina imala sam hpv kondilome i hpv visokog rizika (ne 16 i ne 18), promjena na papa testovima nije bilo (redovita godisnja kontrola). Nakon godinu dana apstinencije usla sam u novu vezu. Do danasnjeg dana, papa testovi uredni (zadnji prije 8 mjeseci). Danas sam si stavljala probiotik vaginaletu i na ulazu u rodnicu, na sredini, napipala sitnu tvorevinu, cca 1 mm.
Da li je moguce da se to hpv reaktivirao?
Kolike su šanse da zarazim djecu hpv-om? (nažalost previše čitam po internetu i sad znam da hpv može kolonizirati usnu šupljinu, a povremeno djeca i ja jedemo iz iste žlice (znam da nije higijenski al eto)).
Ici cu kod ginekologa, al čisto da se umirim malo jer se užasno bojim.

Ivo Balenović, dr. med.

06.06.2019. 21:45

Poštovana, važno da je papa test u redu. Preko 80% spolno aktivnih osoba došlo je u kontakt s hpv virusom. Virus niskog rizika uzrokuje bradavice (kondilome). Smatra se da većina ljudi odmah razvije imunitet i virus ne uzrokuje nikakve promjene. Manji dio zaraženih (oko 20%) će razviti bradavice. Bradavice se mogu liječiti krioterapijom. Virus visokog rizika (16 i 18) uzrokuje promjene na vratu maternice u smislu CIN-ova. Dok je nalaz papa testa uredan nije potrebno liječenje. Virus se ne može prenijeti žlicom.