Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


septum, RH faktor


Autor Poruka

iva

24.08.2004. 17:02

Poštovani,

Imam jedno dijete, 10. g., trudnoća uredna, porod cr (zadak). Pri porodu nađen subseptum, sada vidljiv na ultrazvuku vaginalnom sondom.
U međuvremenu nisam pokušavala ostati trudna, ali to sada ponovno želimo.
Jeli po Vašem mišljenju nužna operacija septuma prije eventualne druge trudnoće?
Ukoliko se ne operira, koje su moguće posljedice?
Bila sam kod 2 ginekologa i dobila oprečne preporuke - stoga pretpostavljam da postoje i moguće negativne posljedice uklanjanja septuma (inače bi se vjerojatno operacija preporučala "bez posebne diskusije"jer je minimalno invazivan zahvat)?

Pošto sam RH negativna, a suprug i prvo dijeta Rh pozitivni, postoji li mogućnost komplikacija u drugoj trudnoći iako sam dobila injekciju za sprečavanje senzibilizacije poslije prvog poroda. Jeli poželjno načiniti test senzibilizacije i prije druge trudnoće?

Unaprijed hvala na odgovoru.

prof. dr. Marina Ivanišević

14.09.2004. 21:46

Draga Iva, već ste sa subspetumom ostali trudni i rodili, a ovaj pobačaj nema veze sa septumom.
Ne treba ulaziti u nepotrebne zahvate, a glede negativne krvne grupe sve će biti u redu kao da ste prvi puta trudni ukoliko ste i nakon pobačaja dobili zaštitu. Sa 16 tjedana trudnoće treba načiniti prve testove senzibilizacije.