Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


septum uterus


Autor Poruka

tea

31.05.2001. 08:20

Iskrene cestitke jos jednom, naime pisala sam Vam vec prije 2 dana, ali ocito nije prihvatilo moju poruku, pa pokusavam ponovno.
Zaista hvale vrijedna stranica!!!!!!

Imam 28 godina, nisam dosada zanijela, a u skoro vrijeme imam namjeru. Prije godinu dana na "obicnom" pregledu UZV collor dopplera bubrega,dr. mi je otkrio dvorogu maternicu, nakon cega mi je drugi lijecnik na vaginalnom UZV otkrio da imam septum uterus. sama sam se interesirala koliko sam mogla preko neta sto to znaci i ako sam dobro shvatila, postoji problem zaceca, a ako i dodje do njega, postoji moguci problem pri razvoju ploda, i spontani pobacaji.

Molim Vas za savjet, da li smatrate za potrebnim da se napravi operativni zahvat ili bolje pricekati i vidjeti da li ce biti problema pri zacecu? takodjer molim za savjet, kako doci na pregled na 3dimenzionalni UZV koji bi, vjeurjem, dao tocniju dijagnozu.
Unaprijed zahvalna,
Tea

Jasenka

01.06.2001. 22:28

Imam 43. godine Majka sam dvoje djece. Maternica u AVF,povećana, inhomogenog prikaza dijagnosticirano je da se radi o miomatoznom uterusu. Nema slobodne tekučine intraabdominalno. Lijevi jajnik uvećan 31x43 mm s promjenjivom strukturom ali s dosta detektirnih protoka od RI 0,54; RI 0,58 dosta niskog otpora.
Liječnik preporuča operativni zahvat maternice. Molim Vaše mišljenje!

Doc. dr. S. Kupešić

05.06.2001. 23:33

Poštovana gospođo Jasenka,
U Vašem upitu navodite da se radi o povećanoj maternici s miomatoznim čvorovima, ali nažalost ne navodite njihovu veličinu i lokalizaciju, kao niti subjektivne smetnje (obilna menstruacijska krvarenja s posljedičnom anemijom ? i sl)
Izgled i krvni protok kroz jajnik ovisan je o fazi menstraucijskog ciklusa i imajući u vidu Vašu dob vjerojatno se radi o postovulacijskoj fazi i
žutom tijelu s indeksima otpornosti koji tipični za ovu fazu m. ciklusa. Stoga na temelju raspoloživih podataka ne mogu precizno odgovoriti da li sam suglasna s upućivanjem na operativni zahvat jer za takav savjet trebala bi preciznije podatke. Ukoliko želite učiniti konzultacijski pregled obojenim i pulzirajućim doplerom uputila bih Vas na tel 01 3712109 Klinike za ginekologiju i porodništvo opće bolnice Sveti Duh u Zagrebu., gdje Vam nakon preciznog pregleda možemo pružiti detaljnjije informacije vezane uz Vašu bolest i savjetovati Vam oblike praćenja i liječenja Vaših smetnji.