Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Laparoskopija


Autor Poruka

Ida

02.06.2001. 01:09

Postovana gdjo. Kupesic,

Kao prvo, sve pohvale za pokretanje ovih stranica za koje se nadam da ce pomoci mnogim zenama koje se bore sa problemima vezanim za fertilitet.
Imam 37 godina, u braku sam 3 godine. Kako zivim u inozemstvu, tako mi je ovdje ustanovljen sekundarni infertilitet (prije cca. 10 godina imala sam vanmaternicnu trudnocu koja je, prema lijecnicima iz Petrove, spontano, kroz obilno krvarenje, " ociscena",). Prije godinu i pol dana obavljena mi je konizacija, nakon Pape IV, CIN III, nakon cega svakih 4-6 mj. odlazim na kontrole. Dosada je sve bilo u redu. Nakon sto smo suprug i ja prosli inicijalne pretrage, prilikom HSG pregleda kontrastnom tekucinom ustanovljeno je da mi je jedan jajovod potpuno neprohodan, dok je drugi djelomicno (tekucina nije usla u abdomen) i predlozena mi je laparoskopija, prilikom koje je cak moguce odstranjivanje ostecenog jajovoda. Buduci da, nazalost, jos uvijek postoji jezicna barijera, i da ovdje nije praksa da pacijent dobije na uvid nalaze pretraga, ne mogu Vam govoriti o nekim vrijednostima, nego samo opcenito, a to je da je nalaz ostalih pretraga prema njima u redu (suprug je u redu, kod mene nema zastare jajnika, pokretljivost i mukus su u redu, maternica je pravilna, itd). Moje pitanje glasi: kolika je opravdanost laparoskopske operacije tj. nije li se trebalo prije toga pristupiti nekim medikamentima ? Kolika je, prema Vasem cijenjenom iskustvu, vjerojatnost zaceca i iznosenja zdrave trudnoce, s obzirom na moju zdravstvenu povijest i predstojecu operaciju?
S obzirom da je operacija zakazana za 7. lipnja, molila bih Vas sto brzi odgovor.

Sa postovanjem !

Doc. dr. S. Kupešić

03.06.2001. 19:36

Poštovana gospođo,
Mislim da postoji indickacija za laparoskopski zahvat kako bi se dobio uvid u anatomska i funkcionalna oštećenja preostalog jajovoda. Respektirajući Vašu dob (najlješu dob života, ali u smislu reprodukcije dob koja zahtijeva brzu obradu i liječenje neplodnosti) mislim da treba što prije doći do iscrpne i detaljne dijagnoze koja će omogućiti pravovremeno liječenje. Rukovodeći se Vašim informacijama da je nalaz supruga u granicama normale kao i preostale (vjerojatno endokrinološke) pretrage, kolege će se najvjerojatnije odlučiti za postupak izvantjelesne oplodnje koji Vam daje vrlo dobre izglede za zanošenje. U slučaju da se potvrdi da je preostali jajovod nepovratno oštećen nječešće se odlučujemo za njegovo odstranjenje kako bi se spriječilo eventualno ponavljanje izvantmaternične trudnoće (koja se - iako vrlo rijetko - ne može potpuno isključiti niti u postupcima tzv. "bebe iz epruvete"blunk. Prema tome, želim Vam puno uspjeha u daljnjem liječenju, s naglaskom da se sve pretrage moraju u potpunosti i što ranije obaviti, jer ranija dijagnoza - veći uspjeh liječenja neplodnosti.

Ida

05.06.2001. 23:06

Najljepse Vam se zahvaljujem na iscrpnoj informaciji i na rijecima ohrabrenja, uz nadu da cemo se suprug i ja sto skorije imati prilike radovati "malom zivotnom cudu". Zelim Vam puno uspjeha u Vasem buducem radu.

Sa postovanjem,
Ida