Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spontani u 20 tj


Autor Poruka

Vedrans

01.02.2020. 18:25

Dobar dan, u 20 tj sam imala spontani zbog gubitka plodne vode, pukao mi je vodenjak. Bila je planirana trudnoca te su radeni svi brisevi i bili su uredu. Takoder kada mi se to dogodilo radili su kompletnu krvnu sliku i briseve cerviksa i urina te nalazi su pokazali urednim Molim vas ako mi mozete reci vase misljene na sljedece nalaze, naime dr smatram da je doslo do kronicne upale, no da napomem da su me drzali dva dana bez plodne vode, i da je mozda neka upala tinjala te je uzrok bio spontani. Muci me ta teorija posto su mi nalazi uredni.
Nalazi su sljedeci
Makroskopski opis : posteljica je 12*11*1-2 cm. Vidi se insercija pupkovine na plodovim ovojima duljine 2,3 + 23 cm slobodne pupkovine. Težina posteljice je 100 g. Posteljica je rubno izrazitije stanjena, dok su kotiledoni rastrgani uz veći hematom velicine 5*3.5 cm( da napomenem da sam na pocetku imala 3 hematoma i pila do 12 tj dufastone 3*1 oni su se kasnije smanjili)
Mikroskopski opis
Posteljica
Histoloski posteljica je građena uglavnom od nezrelih intermedijarnih korionskih resica, tek s početnom fibrozacijom strome i pretežno granajućom vaskularizacijom. U stromi većih ogranaka resice su krvne žile koncetrično zadebljale i u nekim se u dijelu cirkumferencije vidi upalni infiltrat. Imtervilozni su prostori fokalno obilno ispunjeni ekstravazatima eritrocita i fibrina dok se u nekim resicama vide nakupine limfocita u slici fokalnog vilitisa, te hiperemija u resicima subhorijalno do krvarenja. U području bazalne decidue se vide također fokusi krvarenja i uplanih limfocita, a decidualni dio horiona pokazuje veća područja nekroze nakupina neutrofila, fibrina i krvarenja s raslojavanjem ovoja i edemon krvarenje se nalazi i oko hvatišta pupkovinr na ovojina koja jr edematozna i sadrži sve tri krve žile
Dg. Chorioinitis acuta suppurativa
Haematoma subchoriale
Villitis chronica focalis
Insertio velamentosa funiculi umbilicalis
Sa plodom je sve u redu


Ivo Balenović, dr. med.

02.02.2020. 10:25

Poštovana, patohistološki nalaz pokazuje da je došlo do korioamnionitisa (infekcije plodovih ovoja) uz patološki položaj pupkovine (insertio velamentosa funculi umbilicalis). Velamentozna insercija pupkovine znači da žile iz pupkovine dijelom prolaze kroz slobodni rub plodovih ovoja. Moguće da je upala uzrokovala prijevremene kontrakcije maternice koje su dovele do pucanja ovoja i oštetile te krvne žile (smještene na ovojima). Zbog relativno male količine krvi koju fetus ima, i mali gubitak krvi kroz predležeće žile može dovesti do krvarenja fetusa i smrti. Zbog toga je nastao hematom (haematoma subchoriale).

Vedrans

03.02.2020. 12:25

Molim vas mozete mi reci koje nalaze da napravim kako bi usla sigurno u novu trudnocu

Ivo Balenović, dr. med.

03.02.2020. 13:55

Velamentozna insercija pupkovine je slučajna pojava i na nju se ne može utjecati, niti se ona može dijagnosticirati tijekom trudnoće. U idućoj trudnoći potrebne su uobičajene pretrage. Prije trudnoće obavezno ponovite cervikalne briseve budući da je došlo do infekcije.

Vedrans

11.02.2020. 13:50

Mozete mi samo reci jos vase misljenje o sljedecem nalazu
Mišljenje je :ispitanica posjeduje normalni tip gena koji kodiraju faktor koagulacije V, faktor II protrombin i enzim MTHFR A 1298.Homozigot je za mutaciju enzima MTHFR 677T I PA-1 4G/4G, zanima me da li moram uzimat heparin u sljedećoj trudnoci i da li to moze bit razlog spontanog

Ivo Balenović, dr. med.

11.02.2020. 16:05

Razlog spontanog je bila upala plodovih ovoja, uslijed koje je došlo do pucanja plodovih ovoja na kojima su bile (nepravilno smještene) krvne žile i posljedičnog krvarenja. Prema nalazima za trombofiliju homozigotni nosioci mutacije na genima MTHFR i PAI 1 4G/4G (što je slučaj kod Vas) imaju nešto veći rizik (oko 5 puta) za trombozu i opstetričke komplikacije. To ne znači da će do toga i doći. U idućoj trudnoći bi uz dogovor s hematologom trebalo razmisliti o antikoagulacijskoj terapiji. Ali, tromboza nije uzrokovala ovaj spontani pobačaj.

Vedrans

18.04.2020. 21:35

Pozdrav, zanima me, pošto sam kandidat za niskomolekuarni heparin (radila sam i dodatne nalaze, imam blago povišeni homocisteni i faktor FXII, trombofilno stanje io i homozigot za mutaciju enzima MTHFR 677T i PAI - 1 4G/4G) ako mi možete objasnit što ova dijagnoza znaci i da li mogu prirodno roditi ili moram ic na inducirani porod, posto čitam svašta po forumima u velikom sam strahu.
Koje dodatke da pijem čistu folnu ili?
Uradila sam sve potrebne briseve i imala sam gardnerella vaginalis, dobila sam antibiotike vaginalno 6 dana, i oralno 5 tab jedan dan ja i suprug u 3mj, neki neugodni osjecaj, svrab na ulazu u maternicu mi se zna javiti pa neznam da li jos sto preventino da uzmem? Posto sam spontani imala u 20 tj u 12. 2019.nakon koliko mogu početi radit na novoj trudnoci.

Ivo Balenović, dr. med.

19.04.2020. 13:25

Poštovana, obzirom na sve bilo bi preporučljivo u idućoj trudnoći provesti terapiju niskomolekularnim heparinom. Na trudnoći možete početi raditi, a kakav će biti porod to se sada ne može znati. Sve ovisi o opstetričkom nalazu u terminu, Ako sve bude u redu neće biti potrebe za indukcijom poroda.