Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


teškoće do djeteta


Autor Poruka

natasa

11.06.2001. 14:01

Imam 30 godina, suprug 32. Tri godine pokušavamo dobiti dijete, ali bezuspješno. Dijagnosticirani su mi mikrocistični jajnici i nemam ovulaciju svaki mjesec, već u prosjeku svaka tri mjeseca. Imam višak muških hormona. Suprug je napravio spermatogram koji je pokazao da ima oligoasthenoteratozoospermiju. Nalaz pape mi je uredan, a brisom je utvrđeno da imam Clamidiju. Suprug i ja se sada liječimo (oboje uzimamo Ciprinol i ja Betadine vaginalete). Ginekolog mi kaže da je moja Clamidija kronična te da ću je se teško riješiti. Nakon terapije ću ponoviti bris. Također, kaže mi ginekolog da ću teško ostati trudna uz moju i suprugovu dijagnozu. Suprug je bio kod androloga, gdje mu je ponovljen spermatogram, te očekujemo nalaze. Nakon brisa (koji će valjda biti negativan) trebam ići na propuhivanje jajnika. Inače već dva mjeseca pijem dabrostone od 16. do 25. dana ciklusa jer su mi ciklusi neredoviti. Moje pitanje bi bilo kakve su nam opcije, odnosno kako da zatrudnim? I zanima me kako se radi propuhivanje jajnika? Hvala.

Doc. dr. S. Kupešić

12.06.2001. 19:44

Poštovana gospođo Nataša,
Pomalo kompleksno stanje i tzv "udružena neplodnost" uvjetovana Vašim i suprugovim preoblemima nikako Vas ne bi trebala obeshrabriti. Veoma je važno da ste doznali pravu dijagnozu, te da liječite dijagnosticiranu upalu uzrokovanu Chlamydijom. Tek nakon što iskorijenite infekciju moći ćete planirati ispitivanje prohodnosti jajovoda.
Najpouzdanije metode za provjeru prohodnosti jajovoda su laparoskopija i histerosalpingografija koja se može raditi rentgenom ili ultrazvučno. Zbog prednosti ultrazvuka koji ne zahtijeva potencijalno štetno izlaganje rentgenskom zračenju, ultrazvukom vođena histerosalpingografija tijekom posljednjeg desetljeća postala je popularna, visoko osjetljiva metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda koja je u većini institucija gotovo u potpunosti zamjenila retgensku. Ova se pretraga radi pri obezboljenju (analgeziji), a provodi se uz upotrebu tankih i plastičnih katetera koji se vrlo dobro toleriraju od strane pacientice (izazivaju tek malu nelagodu, a pretraga je značajno manje bolna od konvencionalne histerosalpingografije, HSG-a). Ukoliko nemate mogućnosti obaviti ultrazvučni HSG u ustanovi u kojoj se liječite možete se obratiti na Kliniku za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh u Zagrebu, Odjel za neplodnost, tel 013712109.
Druga metoda koja se upotrebljava za ispitivanje uzroka neplodnosti i analizu prohodnosti jajovoda je laparoskopija, koja zahtijeva primjenu opće anestezije i pravi je mali operativni zahvat. Za orijentacijsko ispitivanje prohodnosti jajovoda katkada se odlučujemo za tzv. "persuflaciju" kojom se analizira prolazak ubrizganog plina temeljem prikaza stanovitih krivulja. Takva metoda se rijetko primjenjuje zbog svoje nepreciznosti i činjenice da danas raspolažemo suvremenijim tehnikama ispitivanja prohodnosti jajovoda. Ipak, na Vama je i Vašem liječniku za koju ćete se opciju odlučiti. Bitno je nastaviti s obradom i odabrati najbolju metodu asistirane oplodnje koja će Vam pružiti najveće šanse za uspjeh. Želim Vam puno uspjeha u Vašim nastojanjima da ostvarite trudnoću.

natasa

14.06.2001. 09:33

Zahvaljujem na odgovoru.