Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Transfer zaleđenih embrija


Autor Poruka

Leptirica89

19.11.2019. 11:05

Poštovani,

ja i suprug smo krenuli u VTO postupak. Ja imam 30 godina, a on 29. Neki konkretan razlog zbog kojeg do trudnoće nije došlo u 2 godine nismo dobili. Jedino je ustanovljena blaža astenozoospermija. Tokom aspiracije kod mene je prikupljeno 14 jajnih stanica. Od toga se oplodilo 11. Pustili su da se razvijaju i 8 ih je dostiglo stadij embrija, te su ih zaledili. Međutim, niko mi nije rekao kakav je ovo rezultat (da li je ovo dobar, prosječan ili loš broj). Možete li mi Vi reći otprilike? Pored toga, doktor je rekao da razmislim da li će mi vraćati 1 ili 2 embrija. Brine ga to što sam sitnije građe, te žele izbjeći blizanačku trudnoću. S druge strane, veći je stepen uspješnosti ukoliko bi vratili 2. Šta Vi mislite o tome? Nekako mi je teško da tu odluku donesemo ja i suprug sami. I moje treće pitanje, s obzirom da je kod mene svaki PAPA bio uredan, jajovodi dobri, nemam bakterije, prokrvljenost maternice dobra, urednog je oblika itd. da li se mogu nadati visokom stepenu uspješnosti prvog transfera?

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

19.11.2019. 21:10

Poštovana, 8 zamrznutih embrija je vrlo dobar rezulltat. Krioembriotransfer se redi nakon pripreme endometrija, uglavnom 19. dan. U većini slučajeva prenosi se samo 1 embrij, no odluko o broju embrija morate donijeti Vi u suradnji s Vašim liječnikom. Vjerovatnost, da ćete nakon KET-a zatrudniti, je veoma velika. Uspjeh zavisi od kvaliteta embrija i sluznice maternice, na što će se sigurno paziti, tako da možete očekivati trudnoću.

Leptirica89

20.11.2019. 22:25

Poštovani doktore,

hvala na odgovoru. Meni nisu odma radili transfer jer mi je progesteron bio malo povišen (bio je 1,8, a oni su rekli da treba biti do 1,5). Zanima me da li ću dobiti neku terapiju ako mi progesteron ponovo bude povišen ili moram čekati da se to samo regulira?

Ivo Balenović, dr. med.

21.11.2019. 19:55

Poštovana, uz bazalno visok progesteron uspjeh postupka je nešto manji. Za snižavanje vrijednosti progesterona daju se antagonisti GNRH. Budući da se radi o usko specijaliziranom području humane reprodukcije (postoje mnogi protokoli) preporučam da se o detaljima oko transfera konzultirate sa liječnikom koji će voditi postupak.