Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


triple/double test


Autor Poruka

Andrea

14.02.2002. 12:30

Poštovana dr.Kupešić,hvala Vam na odgovoru na pitanje triple test od 10.2. Da Vas podsjetim : triple test je sa 16 tj.+4 pokazao povećan rizik za Down 1/193 što odgovara trudnici staroj 37 g.(ja imam 32 g).Sa 18 tj.+2 uradila sam double test u jednom privatnom laboratoriju u Zgb koji je pokazao rizik za Down 1/877,a za godine 1/491. Urađen je dva puta UZV (moj ginekolog i prof.na Klinici)-uredan je nalaz. Konzultirala sam se sa dva ginekologa i za sada sam odustala od amniocenteze.
Molim Vaše mišljenje što se tiče dva oprečna nalaza(double i triple testa) te o mogućnostima 3D UZV-a koji namjeravam isto tako napraviti. Da li pretjerana upotreba UZV-a škodi fetusu?
Zahvaljujem na Vašem trudu i vremenu koje ulažete da bi nam brzo i spremno odgovorili na naša pitanja.

Doc dr. sc. S. Kupešić

18.02.2002. 06:55

Poštovana,
Nerijetko se dešava da su rezultati triple i double testova oprečni što ovisi o komjutorskom programu koji se za njih koristi. Ukoliko je ultrazvučni pregled u granicama normale potrebno je i dalje redovito obavljati kontrolne preglede i o nalazu se savjetovati s genetičarem koji će Vam najbolje predočiti relativni rizik u Vašem slučaju, na temelju čega ćete donijeti odluku o ev. kariotipizaicji fetusa (amniocentezi).
Trodimenzionalni ultrazvuk je svakako dopunska ultrazvučna pretraga koja daje korisne i precizne informacije o izgledu fetusa, debljini nuhalnog nabora i vanjskim morfološkim obilježjima fetusa koja katkada mogu upućivati na postojanje kromosomopatija, te se u slučaju dvojbenih nalaza savjetuje da učinite i ovaj oblik pretrage. U dostupnoj literaturi nema znanstvenog dokaza da je višestruko izlaganje dijagnostičkim ultrazvučnim pregledima štetno po razvoj fetusa, te Vas takve glasine ne trebaju zabrinjavati i zbunjivati.