Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tromboza posteljice


Autor Poruka

Sandra

16.07.2002. 13:44

U 25.tjednu blizanačke trudnoće dogodila se intrauterina smrt oba ploda. (gem.I PT 900g/35 cm, gem.II PT 930g/34 cm). Patološki nalaz kaže da je došlo do tromboze posteljice. Zanima me zašto je do toga moglo doći i da li mogu planirati iduću trudnoću i kada? Napominjem da imam 32 godine i ovo mi je druga trudnoća (prva je protekla normalno). U ovoj trudnoći sve je bilo u redu, dobro sam se osjećala i svi nalazi su bili OK (tlak u granicama normale, željezo normalno), osim OGTT - intolerancija glukoze. Da li je to mogao biti uzrok?

Puno hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

17.07.2002. 17:14

Poštovana,
Tromboza posteljice je rijetki ishod i nema visoki rizik ponavljanja u narednoj trudnoći. Naime, svaka blizanačka trudnoća smatra se visoko rizičnom i zahtijeva pomnije praćenje, jer su incidentni događaji zamjetno češći nego u jednoplodnim trudnoćama. Podatak da su oba blizanca bila podjednake tjelesne težine, primjerene za gestacijsku dob govori u prilog primjerene hemodinamike kao i da je akutni tromboembolijski incident doveo do tragičnog događaja. Takav se slijed događanja nažalost nije mogao predvidjeti, a intolerancija glukoze ne bi smjela biti njegovim uzrokom. Savjetovala bih da napravite pauzu od 6 do 12 mjeseci prije narednog zanošenja, te da ovu pauzu iskoristite za pomniju kliničku obradu, uključujući i test opterećenja glukozom.