Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija


Autor Poruka

Marijana

16.07.2002. 13:28

Poštovana,
zanima me da li je klamidija potpuno izlječiva ili se može ponovno pojaviti kod osobe koja je izliječena i nakon toga je test bio negativan?
Unaprijed hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

17.07.2002. 17:17

Poštovana,
Klamidijska infekcija je nažalost veoma uporna i tvrokorna upala, koja nerijetko recidivira, ali isto tako može doći do ponovnog inficiranja ovim uzročnikom. Najvažnije je uspješno eradicirati (izliječiti i iskorijeniti) uzročnika i nalaz njegove negativizacije potvrditi ponovnim brisom cerviksa. Što se tiče tehnika verifikacije klamidije najsigurnijom se smatra tehnika izolacije ovog mikroorganizma, dok tehnike koje se koriste antitijelima u svrhu potvrde infekcije mogu pokazivati i lažno pozitivne i lažno negativne nalaze.
Iz svega navedenog je jasno da može doći do ponovne infekcije, čak i ako je nalaz u međuvremenu bio negativan (infekcija novim sojem ili recidiv stare infekcije koja nije bila tretirana primjerenim antibiotikom i dostatno dugo).