Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća, CTG, aritmija


Autor Poruka

indiana

21.02.2018. 17:10

Poštovani doktore.

Imam još par pitanja, pošto na pregledima u trudničkoj ambulanti u velikim zagrebačkim bolnicama ide sve "kao na traci" i često ti nalaz ne komentira nitko nego ti sestra na šalteru da papire i pošalje te doma. Nažalost je tako kako je.

Termin poroda mi je 03.03.2018., trudnoća je uredna, bez nekih specijalnih problema.
Bila sam jučer na pregledu CTG i kako nalaz nije bio uredan (broj otkucaja prosječno oko 180, išao je i do 200) , glasio je : SLABIJE REAKTIVAN, TAHIKARDAN, rečeno mi je da popijem, pojedem i prošetam jedan sat i dođem opet. Drugi nalaz je bio valjda bolji kad su me poslali doma. (smanjio se broj otkucaja bebi na prosječno 140, uz odskakanje i do 180 i 200 u par momenata). Za vrijeme prvog CTG-a beba je jako skakala po trbuhu a bila sam na lijevom boku (struka preporučuje ležanje na lijevom boku, zar ne).
zanima me sad, što je inače razlog tako živahnom skakanju bebe u trbuhu jer to nije bila vrtnja ili pomicanje nego mi izgleda kao patnja djeteta?
da li moja žurba, uznemirenost ili adrenalin mogu to potaknuti?
da li doma kad to osjetim smijem leći na desni bok ili na leđa, da se beba smiri?

Inače imam nizak tlak, koji na tlakomjeru katkad ukazuje i na aritmiju. Da li je to prepreka za vaginalni porod i da li treba što po tome poduzimati.....?
Napominjem da sam prije prvog pregleda CTG-om imala ovaj gornji tlak 120 što je za mene dosta jer inače taj tlak uznosi oko 100. Osobno, nemam registriranu nikakvu srčanu bolest.

hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2018. 13:00

Poštovana, ništa od ovoga što ste naveli nije prepreka za vaginalni porod. Živahnost bebe ukazuje na to da joj je dobro. Bebe imaju, kao i svi mi svoj ritam aktivnost i spavanja. Kada su aktivni tada im srce brže kuca, a kada spavaju uspori se. Prvi CTG je ukazivao na pojačanu aktivnost djeteta, a drugi da se beba malo umirila (140/min). Odskakanje do 180 -200/min znači da je u tom trenutku malo živnula, pokrenula se i zbog toga se ubrzala srčana akcija.Kao i kod odraslih ljudi: malo potrčite i rad srca će vam se odmah ubrzati.