Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca i multipla skleroza


Autor Poruka

Ana

07.07.2002. 18:50

Postovana dr.Kupesic,

Mojoj 25god. prijateljici otkad je rodila prvo dijete prije 2god. postavljena je dijagnoza multiplex skleroza. Kako zeli i drugo dijete, a nije mogla dobiti egzaktni odgovor dali postoji rizik prilikom druge trudnoce ili porod, htjeli smo cuti Vase misljenje. Inace sada prima amp.Rebif i je dobra. Prva trudnoca i porod su protekli u redu. Puno Vam hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 18:08

Poštovana,
Na ovo složeno pitanje nikako se ne bih usudila dati jednoznačan i brzopleti odgovor.Vaša prijateljica prije bilo kakve odluke svakako treba konzultirati nadležnog neurologa koji će na temelju opsega neuroloških promjena, nalaza NMRa i laboratorijskih pretraga moći procijeniti rizike i ev. pogoršanja u slučaju nastupa trudnoće. U tu svrhu treba se sastaviti konzilij specijalista neurologa koji će joj dati detaljne smjernice , odrediti optimalnu terapiju i imenovati kliničku ustanovu koja bi u slučaju potvrdnog odgovora mogla voditi tijek takove visoko rizične trudnoće.