Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ugrušci za vrijeme menstruacije, boja i trajanje


Autor Poruka

tanjaimapitanje

19.09.2020. 13:00

Poštovani,
imam 24 godine i već nekoliko godina pijem kontracepcijske tablete Logest. Tablete mi nisu donijele nikakve negativne posljedice, isključivo pozitivne: nestanak akni, nestanak menstruacijskih bolova te redovan ciklus.
Do sada mi je menstruacija bila najnormalnija i trajala je otprilike 6 dana. U posljednja 3 ciklusa mi je menstruacija tamnija nego što je inače te imam više ugrušaka. Boja menstruacije je tamno crvena, a na samom početku ili pri samom kraju ponekad bude i crne boje (boja ugljena). Također, ugrušaka ima više nego inače, međutim čitajući pitanja postavljena od strane drugih korisnica foruma, vidjela sam da djevojke/žene pričaju o ugrušcima veličine pola šake što kod mene nije slučaj. Mali su, veličine običnog iscjetka, ali ih ima više. Osim toga, menstruacija mi u zadnja tri ciklusa traje kraće, otprilike 4 dana. Moram napomenuti da menstruacija nije pretjerano obilna. Ne moram mijenjati uložak svakih nekoliko minuta jer se napunio, čak štoviše, čini mi se da je prije bila obilnija. Dakle, isključivo je promjena u boji menstruacije i brojnosti ugrušaka.
Jesu li ove promjene normalne promjene zbog nekih vanjskih utjecaja na ciklus?
Je li potrebno razmisliti o promjeni kontracepcije?
Mogu se ugrušci i boja menstruacije upućivati na nešto ozbiljnije? (pitanje svakog hipohondra)

Hvala Vam puno na odgovorima i ugodan dan želim!

Ivo Balenović, dr. med.

19.09.2020. 20:50

Poštovana, krv mijenja boju ovisno o duljini izloženosti kisiku. Tamnija krv je 'starija' tj. dulje je bila u maternici izložena kisiku. Ona je i gušća, pa može tvoriti ugruške.