Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća-mrtvorođenče


Autor Poruka

nmegi

07.08.2020. 18:20

Poštovani
naime radi se o situaciji gdje je u 38. tjednu trudnoće stalo bebi srce, a do tada je bila potpuno uredna trudnoća kontrolirana redovnim pregledima, 4D UZV, amniocentezom...Nalaz obdukcije ploda je uredan, no kod nalaza obduckije posteljice uz relativno uredan nalaz, stoji napomena da se uočava neadekvatno razvijanje posteljice. Interesira me s obzirom na situaciju, koje preglede bi trebala ja osobno obaviti. Dobila sam preporuku za test na trombofiliju. Zanima me konkretno koje pretrage što se tiče toga testa je potrebno napraviti te koji je Vaš savjet i na što treba pripaziti u novoj trudnoći. Zahvaljujem se na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

07.08.2020. 23:55

Poštovana, nažalost intrauterina smrt ploda se dešava u oko 1% trudnoća. Najčešće je zbog patoloških stanja u trudnoći (hipertenzija, dijabetes, kolestaza..), no ponekad uzrok ostaje nepoznat. Moguće da je genetska greška koju se ne može otkriti. Za iduću trudnoću osim rutinskih pretraga, savjetujem da učinite testove na trombofiliju, TORCH (toksoplazma, rubeola, citomegalo virus te herpes). Preporučujem i savjet genetičara.

nmegi

31.08.2020. 00:35

Zanima me s obzirom na gore opisanu situaciju koje bi od navedeni pretraga trebalo konkretno obaviti: PV, APTV, Fibrinogen, ATIII, D-DIMERI, protein C, Rezistencija aktivnosti protein C, Protein S, FII, FV, MTHFR C677T, MTHFR A12987, PAI1, PAI genetsko testiranje ?

Ivo Balenović, dr. med.

31.08.2020. 11:20

Sve što ste naveli (koagulaciju, testove na trombofiliju i genetsko testiranje) potrebno je uraditi uz uobičajene pretrage u trudnoći.

nmegi

31.08.2020. 11:20

Te me zanima mišljenje o DNA testu faktora koagulacije u Genos Laboratoriju. Zanima me koliko je siguran taj test pošto ide preko obrisa sluznice usne šupljine, a ne vađenja krvi?

Ivo Balenović, dr. med.

31.08.2020. 16:25

Test je pouzdan. Nije važno odakle se uzmu stanice (DNA) za analizu.

nmegi

31.08.2020. 20:05

Hvala na odgovoru. No jos me zanima kada je najbolje napraviti test koagulacije. Na početku nove trudnoce ili sada u normalnom stanju, znaci kada nema trudnoce. Da li ima kakvih razlika u rezultatima testa s obzirom na stanje?

Ivo Balenović, dr. med.

01.09.2020. 09:15

Svejedno je kada ga uradite.

nmegi

18.09.2020. 23:45

Poštovani, napravila sam DNA test faktora koagulacije. Nalaz je sljedeći:
U genima za faktor V Leiden, protrombin i MTHFR pozicija 677 utvrđen je normalan homozigotni genotip što ukazuje na genetičku predispoziciju za normalnu aktivnost proteina.
U genu za MTHFR pozicija 1298 utvrđen je heterozigotni genotip (promjena alela u jednom homolognom kromosomu) što ukazuje na genetičku predispoziciju za umjereno smanjenu aktivnost proteina.
U genu za PAI-1 utvrđen je promijenjeni homozigotni genotip (delecija G u oba homologna kromosoma) što ukazuje na genetičku predispoziciju za znatno povećanu aktivnost proteina.
U genu za faktor XIII utvrđen je heterozigotni genotip (promjena alela u jednom homolognom kromosomu) što ukazuje na genetičku predispoziciju za umjereno povećanu aktivnost proteina.
Zamolila bih Vas ako mi možete pojasniti nalaz te da li se radi o poremećaju koagulacije. S obzirom na prošlu trudnoću završenu mrtvorođenom bebom u 37. tjednu i da li to znači da je potrebno u sljedećoj trudnoći uzimati heparin ?

Ivo Balenović, dr. med.

19.09.2020. 11:25

Poštovana, nalazi ne znače da se kod Vas radi o poremećaju koagulacije, nego da je nešto viši rizik da dođe do tromboze. To ne znači da će do nje doći. Trudnoća je stanje prirodno povećane sklonosti zgrušavanju krvi pa je povećan rizik za tromboemboliju. Obzirom na Vašu anamnezu bilo bi poželjno da se tijekom iduće trudnoće provede terapija antikoagulantnom terapijom.