Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uterus subseptus i spontani


Autor Poruka

monoka

16.02.2011. 01:42

postovani imam par pitanja. imam 24god u braku sam 2,5god. u prvoj godini braka imali smo problema sa zacecem nakon redovnih odnosa nije dolazilo do trudnoce.Isla sam ginekologu i predlozio je pracenje ovulacije. ovulacija mi je pracena tri mjeseca i ustanovljeno je da je sve uredu i da se trebamo opustiti,nakon toga prestali smo razmisljati o trudnoci i zatrudnjela sam nakon mjesec dana.U toj godini braka radjen mi je papa test gdje je ustanovljen hpv visokog rizika i CIN1. Radjena mi je biopsija kojom je ustanovljeno da se radi samo o upali koristila sam betadine i beta glukan pila. nakon toga svaki papa nalaz mi je bio uredan i hpv nije bilo.Tada sam zatrudnjela i desio se spontani pobacaj u 7 tjednu trudnoce bez krvarenja,nisam prokrvarila samo se desio smedjkast sekret nakon uzv mi je ustanovljeno da je plod zamro velicine 13mm.Radjena mi je kiretaza.Na kontrolnom pregledu nakon 2mj bila sam na uzv 4d nalaz je bio:uterus u AVF,homogene teksture,pravilnog oblika,promjera 71*25*45mm Endometrij 4,8mm sa blagim razdvajanjem odjeka endometrijuma u proksimalnoj petini kavuma po tipu uterus subseptus.Doktor mi je savjetovao prije druge trudnoce da napravim histereskopiju i briseve.Nakon 3mj sam zatrudnjela zahvat nisam napravila brisevi su bili uredni.Pila sam dabroston tablete i progesteron depo na 5 dan.Spontani se opet desio u 8 tjednu trudnoce,opet bez ikakvih znakova.Nakon kiretaze bila sam na pregledu doktor mi je opet vidio subseptus na obicnom uzv i rekao da je to uzrok mojih spontanih i opet savjetovao histeroskopiju u prvoj fazi ciklusa.Otisla sam po drugo misljenje na 3d ultrazvuk iako sam imala menustruaciju doktor me pregledao i tvrdi da ja to nemam a bio mi je 20 dan ciklusa prokrvarila sam on je na uzv vidio da je to ciklus i tvrdi da on to ne vidi. jako sam sada zbunjena neznam sta da radim mozete li mi vi savjetovati nesto sta da uradim da li da sad idem na taj zahvat koliko je to rizicno za iduce trudnoce? Da li se to uopce moze vidjeti dok zena ima menustruaciju i kako se konacno dijagnosticira. Inace ciklus mi je 28/5 redovan uvijek.unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.02.2011. 18:50

Poštovana, svakako je uputno maternicu gledati 3D UZV-om i to isključivo nakon menstruacije.
Mišljenja sam kao i prvi kolega da bi bilo dobro napraviti histeroskopiju više kao dijagnostičku metodu da se ustvrdi ili opovrgne postojanje septuma maternice i da se to otkloni kao uzrok opetovanih pobačaja.