Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Utrogestan


Autor Poruka

marija

27.06.2002. 00:44

Poštovana doc.dr.sc. Kupešić!
Danas mi je 23. dan nakon aspiracije 21 oocite, a 18. nakon transfera 2 blastociste, ukupno 38. dan ciklusa. Uzimam Utrogestan 4x2. Prije 2 dana napravila sam kućni test na trudnoću i bio je negativan. Medjutim, moj ginekolog je mišljenja da trebam uzimati Utrogestan sve dok ne dobijem menstruaciju. Od Utrogestana mi je jako slabo, imam simptome slicne trudnoci, ali to nije prvi put. Na trbušnom UZV vidio je da je sve u redu koliko se može vidjeti (endometrij 2,5 cm, uredna žuta tijela), prošli petak. Nakon svega što sam pročitala na Internetu i čula od drugih ginekologa pitam se da li ima smisla mučiti se dalje s Utrogestanom. Koliko on može odgoditi menstruaciju? Zar se radi o pseudotrudnoći? Osim toga, jučer sam imala sitno ružičaso krvarenje promjera 1 cm, sluzavo, ali danas (prošlo je više od 24h) imala sam samo sasvim prozirni iscjedak. Ništa mi nije jasno. Toliko različitih informacija. Da li da pristanem na tranvaginalni UZV koji može biti štetan? Molim Vas da mi pomognete i unaprijed zahvaljujem.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

01.07.2002. 11:58

Poštovana,
Ukoliko je beta hCG negativan nema razloga nastaviti terapiju Utrogestanom, već se savjetuje prekinuti njegovu primjenu nakon čega se očekuje nastup menstruacijskog krvarenja. Transvaginalna primjena ultrazvuka frekvencija koje se koriste prilikom primejne ove dijagnostičke metode i u preporučenom trajanju (od desetak min.) nisu štetne za plod, te Vam ovu pretragu mogu preporučiti jer će objektivno otkriti uzrok Vaših tegoba

marija

01.07.2002. 18:18

Poštovana doc.dr.sc. Kupešić!
Kao prvo, hvala Vam na Vašem ljubaznom odgovoru.U međuvremenu, s obzirom da je moj ginekolog bio mišljenja da je betaHCG učinjen prerano, prema njegovoj uputi (a prije Vašeg odgovora) nastavila sam terapiju Utrogestanom do 39. dana ciklusa kad je učinjen betaHCG iz krvi i pokazao se takodjer negativnim. Dan prije toga bila sam na transvaginalnom UZV (24. dan poslije ovulacije) i nalaz je bio: u maternici veći gestacijski prsten 2 mm, manji 1,3 mm, ali bez peritrofoblasnog protoka. Uredan lutealni protok s PI 0,53. Krvarenje je nastupilo jučer (41. dan ciklusa) ali je puno slabije od mog uobičajenog menstrualnog krvarenja. Da li je moguće sa sigurnošću tvrditi na temelju ovog nalaza da je došlo do rano prekinute trudnoće (odumiranja embrija), s obzirom da nije bilo nijednog pozitivnog betaHCG-a (istina, 1. je učinjen tek 21. dan poslije ovulacije). Da li je ovo slabije krvarenje još uvijek posljedica velike količine konzumiranog progesterona ili ću morati na kiretažu?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.07.2002. 21:06

Poštovana,
Respektirajući ponovljeni nalaz beta hCGa Vi definitivno niste trudni, te je nalaz koji je ginekolog prikazao u uterusu bio krivo interpretiran i vjerojatno je predstavaljao akumulaciju krvi u decidualno promijenjenom endometriju. Ne morate se brinuti jer će nakon prekida unosa Utrogestana doći do promptnog krvarenja koje će vjerojatno biti jačeg opsega. Stoga se nipošto ne morate bojati kiretaže jer ona ni u kojem slučaju nije indicirana.