Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Utrogestan vaginalno ili na usta u trudnoci?


Autor Poruka

jana_zg_84

16.06.2019. 22:50

Zbog hematoma dobila sam Utrogestan 3×2. Doktor mi je rekao da uzimam vaginalno no u slucaju sukrvice na usta. Nekoliko dana nakon uzimanja imala sam izlijev i zavrsila na hitnoj gdje mi je doktorica rekla da sad uzimam na usta nekoliko dana. Poslije vise nisam imala krvarenja ili sukrvice. Sad je proslo vec tjedan dana i ja uzimam jos uvijek na usta. Nemam nikakvih nuspojava osim sto mi se nakon uzimanja spava no posto sam na mirovanju svejedno mi je. A i prakticnije mi je uzimat na usta jer mi se cini da vaginalno pola iscuri i cini mi se nehigijenski. Dali mogu nastavit uzimat na usta ili da prođem opet na vaginalno jer takva primjena ima velike prednosti? Dali smijem mjenjat nacin primjene? Trudna sam 9+2 i nemam mucnina i sl.

Ivo Balenović, dr. med.

17.06.2019. 09:30

Poštovana, ukoliko više ne krvarite preporučuje se uzimati vaginalno. No, ukoliko odlučite nastaviti s oralnom primjenom neće se ništa dogoditi.

jana_zg_84

17.06.2019. 11:25

A zbog čega se, općenito, u trudnoci preporuča vaginalna primjena? Jel oralno lošija apsorpcija ili ima neka negativna djelovanja? Ili samo zbog mogućih jačih nuspojava kod oralne primjene?

Ivo Balenović, dr. med.

17.06.2019. 20:30

Zbog mogućih nuspojava, iako su one rijetkost.