Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vitamini u trudnoći


Autor Poruka

Leptirica89

12.05.2020. 13:00

Poštovani doktore,

trudna sam 24.sedmice. Prije trudnoće dijagnosticirana mi je inzulinska rezistencija i nizak vitamin D. Endokrinolog mi je tada rekao da uzimam dozu vitamina D od 5000 IU,a kasnije mi je smanjio na 2000 IU.Prva tri mjeseca trudnoće nisam ih pila jer mi je bilo jako muka i uzimala sam samo folnu. Kasnije sam nastavila piti vitamin D u dozi od 2000 IU i uzimam ga zadnja 2 mjeseca u danima kada nisam na suncu. Sad se bojim da sam uzimala previse vitamina D. Da li ovolika količina vitamina D može biti štetna za bebu?
Isto tako uzimala sam folnu od solgara (400ug) do kraja 3.mjeseca,a onda mi je doktor rekao da pocnem uzimati prenatal,ali mi nije rekao da iskljucim folnu.Dakle,zadnja 2 mjeseca uzimam 1200ug folne. Malo sam se zabrinula da je to sve puno. Bojim se da može imati neke štetne posljedice. Ja sam to sad prestala piti i uzimam samo prenatal. Nadam se da nisam napravila neku štetu. Unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

12.05.2020. 21:25

Poštovana, organizam će apsorbirati onoliko vitamina koliko mu je potrebno, ostalo će se izlučiti iz tijela. Te doze ne mogu štetiti djetetu.