Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vulvovaginitis nepoznatog uzroka


Autor Poruka

Limeta1313

05.10.2021. 14:10

Poštovani doktore,
molila bih Vas uputu kome se obratiti vezano uz moj problem koji se vuče već 4 mjeseca.

Nakon godišnjeg odmora sredinom lipnja, pojavio mi se svrbež i bijeli sirasti iscjedak. Na vlastitu ruku sam mazala canesten kremom i stavljala canesten vaginalete tri dana. Partneru se također javilo crvenilo te je bio na pregledu gdje mu je dijagnoza bio balanitis uzrokovan candidom, a kao terapija propisan Travocort. Meni se svrbež i iscjedak povukao nakon tri dana canestena, ali je bio prisutan neki osjećaj da nešto dolje nije skroz u redu (prisutna nelagoda).
U srpnju nakon mjesečnice se nelagoda pojačala te sam osjećala da je u rodnici sve natečeno te sam odlučila posjetiti ginekologa. Propisana mi je Rojazol krema i Rojazol vaginalete te jedna Diflucan tableta. Stanje se nije popravljalo pa mi je propisan Travocort na tjedan dana. S obzirom da je stanje opet bilo nepromijenjeno, doktorica mi je pripisala Sumamed i Macmiror kremu. Stanje se nije poboljšavalo te sam trebala pričekati da prođe 2-3 tjedna od zadnje tablete sumameda da napravim briseve. U međuvremenu sam dva puta završila na hitnoj jer je bol u rodnici bila nepodnošljiva te nisam mogla sjediti ni normalno hodati ni spavati. Na hitnoj su mi pripisali Lomexin vaginalete i Lactogyn koji isto nisu pomogli. Imam osjećaj da mi se stanje pogoršavalo nakon stavljanja navedenih antifungicidnih preparata. Također, od sredine 8. mj sam se na vlastitu ruku krenula pridržavati stroge antikandida prehrane.
20.08. sam konačno posjetila novog ginekologa koji je napravio PAPA test te je uzeo briseve na aerobe, klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu te je pogledao iscjedak iz rodnice pod mikroskopom i propisao mi Medazol vaginalete na 10 dana te Omnia Biotic Flora Plus probiotik. Svi brisevi su bili uredni, jedino je na PAPI bilo navedeno: reaktivne promjene na stanicama koje su povezane s upalom.
Nakon terapije Medazolom, vulvovaginitis se smirio (nakon konstantne jake upale koja je trajala 8 tjedana), ali je bila prisutna suhoća rodnice i nelagoda u rodnici. Propisana mi je i Dalacin krema na 8 dana. Na preporuku medicinske sestre, nakon Dalacina nastavila sam s primjenom kantarionovog ulja natapanjem tampona svakodnevno na dva - tri sata.

Zadnja tri tjedna ne stavljam ništa u rodnicu osim kantarionovog ulja te i dalje pijem probiotik Omnia Biotic Flora Plus te sam na strogoj antikandida prehrani. Stanje je puno bolje, vratila se vlažnost rodnice te nije više ništa natečeno, ali je još prisutan osjećaj da nešto nije u redu te imam žućkasti iscjedak (ne znam da li kantarionovo ulje ima veze s tim?). Probali smo imati i odnos koji nismo prakticirali cijelo ljeto zbog vulvovaginitsa. Odnos je bio nelagodan, osjećaj je kao da je rodnica ''oštećena''.

Da li je normalno da se još ne osjećam kako treba? Otkada je sve to krenulo, nosim isključivo pamučnu i široku robu, prestala sam voziti bicikl jer me bolilo, pazim na prehranu, perem rodnicu jednom dnevno isključivo vodom, prebacila sam se na platnene uloške... Imam 29 godina, mjesečnice su mi uredne (trajanje ciklusa 26-30 dana), inače se hranim raznoliko i bavim se sportom. Prethodno nikada nisam imala nikakve vaginalne infekcije. PAPA test radim svake godine i uvijek je sve uredno. Brine me što još uvijek ne znam koji je uzrok mojoj tegobi, da li je to gljivica ili je uzrok bakterijske prirode ili nešto treće? U očaju sam cijelo ljeto iskuhavala rublje pa bih kao uzrok isključila alergijsku reakciju na neki deterdžent. Neki dan sam vadila krvnu sliku i sve je unutar granica normale osim MPV (IFC) koji je blago povišen 10.7fL (ref interval 6.8-10.4). Dva puta sam radila urinokulturu koja je bila uredna. Prošli tjedan sam vadila krv za antitijela za kandidu, IgG mi je u redu - 9.8 (<25), a IgM mi je povišen - 13,2 (>8,5). Zbunjuje me što se na brisevima nije vidjela ni gljivica ni bakterija, da li ima smisla ponavljati briseve?

Hvala Vam na izdvojenom vremenu i nadam se da ćete se snaći u ovom košmaru od informacija

Ivo Balenović, dr. med.

05.10.2021. 15:00

Poštovana, prema navedenom, vidim da ste isprobali gotovo sve. Kod tvrdokornih kandidijaza pomaže ispiranje rodnice sa 1% genicijanom violet, bornom kiselinom i povidon jodom.

Limeta1313

05.10.2021. 16:05

Poštovani doktore,
dakle Vi smatrate da je moguće da je uzrok problemu kandida iako se nije vidjela na brisevima ni PAPA testu? Pretpostavljam da je indikator toga povišeni IgM?

I tko radi ispiranje rodnice koje ste spomenuli? Ginekolog ili ja sama?

Hvala Vam!

Ivo Balenović, dr. med.

05.10.2021. 16:35

Kandida je normalni stanovnik organizma. Kada se poremeti mikrovaginalna flora (pad imuniteta, uzimanje antibiotika, povišen šećer, boravak u vlažnom okolišu) kandida poraste i izazove upalu. U 'normalnim' okolnostima, kandida se 'povlači'. Ginekolog vrši ispiranje rodnice, ukoliko postoji indikacija - tvrdokorna kandidijaza.