Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zlatni standard


Autor Poruka

Martina

29.01.2002. 15:09

Poštovani,
lijepo bih vas molila da mi napisete što točno podrazumijeva terapija"zlatni standard" kod karcinoma jajnika,ako se ne varam.
Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. S. Kupešić

31.01.2002. 14:46

Poštovana,
Suvremeno liječenje malignih neoplazmi jajnika ovisno je o stadiju bolesti, histopatološkom nalazu, rasapu bolesti (metastaze), zahvaćenosti okolnih organa, veličini primarnog tumora, općem zdravstvenom stanju pacijentice, njenoj kondiciji i dobi. U liječenju su jednako važni svi koraci: od rane dijagnostike, kirurškog zahvata koji podrazumijeva maksimalnu redukciju tumorskih masa i primjenu primjerene kemoterapije. Najvažnije je da se pacijentica obrati specijaliziranoj ustanovi, te da se osigura citostatik na koji tumor najbolje reagira. To znači da se osim ginekologa u liječenje uključuje i specijalist onkolog koji će uključiti ili citostatik nove generacije Taxol ili najčešće primjenjivani citostatik za ovaj vid maligne bolesti Cisplatina. Postoje i drugi vidovi kemoterapijskog liječenja, a ne smije se zanemariti i iradijacijsko liječenje.