Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


1.miom 2.vadjenje maternice


Autor Poruka

maja

26.07.2001. 23:55

Cijenjena Doc.dr.sc.S.Kupesic!Zamolila bi Vas za savijet ukoliko mi ga budete mogli dati bez da Vam iznesem potanko dijagnoze.Ukoliko Vas odgovor bude takav uvijek se mogu ponovo javiti.Moja 29 godisnja kcerka je obrazovana mlada zena koja ima odredjeni zdrastvenih poteskoca i bilo bi neozbiljno da se ja kao majka raspitujem kod njenih lijecnika o nekim stavrima.Ali ovako Vas mogu pitati za savjet jer majka je majka i kad kci ima 29 godina.U dobi od 23 godine moja kci je operirala fibroadenom lijeve dojke.Sve je proslo u redu ali je utvrdjeno da i u desnoj dojci ima fibroadenom koji nije na povrsini dojke vec dublje i za sada ne pokazuje tendenciju rasta.Kontrolira se svaka 4 mjeseca.Prije 2 godine redovitim ginekoloskim pregledom utvrdjeno je da ima miom na maternici.On ima tendenciju rasta dobro je prokvrljen i preporuka je bila da bi idealno bilo da zatrudni i prilikom poroda da se rijesi i taj miom.Medjutim kako je za trudnocu potrebno dvoje moja kci za sada ne moze postati majka.Ukoliko bi se na jesen operirala receno je da trudnoca nije pozeljna za jedno dvije godine.Molila bi vas na gore navedeno kakvi su izgledi moje kceri da jednom bude majka a da time ne ugrozi svoje zdravlje.Hvala unaprijed na Vasem odgovoru.Osim kceri imam i majku od 73 godine koja ima ogromne teskoce sa krvavim uplama mjehura.Tu se piju antibiotici,cajevi ali malo je dana kad je dobro.Zadnja posjeta ginekologu rezultirala je time da joj je receno da je za to kriva maternica koja doslovce ispada i da je dovela u takav polozaj mokracni mjehur da se nece rjesiti toga bez da vadi maternicu.Koliko je to opasan zahvat za zenu koja ima anginu pektoris i dali bi stvarno rijesila problem mjehura.Srdacan pozdrav.

Doc dr. sc. S. Kupešić

18.08.2001. 15:09

Poštovana gospođo Maja,
Kao prvo ispričavam se zbog odloženog odgovora, ali vjerujem da će Vam i sada biti od neke koristi.
Prvo dio odgovora koji se tiče Vaše kćerke. Miom na maternici može biti različite lokacije, ali s obzirom na savjet liječnika da se pristupi operaciji pretpostavljam da se radi o većem miomu koji ako je dobro vaskulariziran pokazuje tendenciju porasta. U tom se slučaju (naročito ukoliko se trudnoća zbog objektivnih okolnosti ne može planirati u skoroj budućnosti) može dogovori operacijski zahvat. Pretpostavljam da se radi o miomu koji se nalazi s vanjske strane maternice (subserozno) ili unutar mišićnog sloja (intramuralno) koji dopušta takav pristup. Ukoliko će operacijski zahvat proteći bez komplikacija, a kontaktna površina kroz koju je miom pričvršćen uz uterus osrednje ili manje veličine tada se trudnoća može planirati i u skorije vrijeme (ne mora se čekati dvije godine). Prema tome, ukoliko Vaša kćerka ima neke subjektivne smetnje i/ili miom pokazuje sklonost ubrzanog rasta, suglasila bih se sa sugestijom lijčenika da se planira operacijski zahvat, jer daljnja progresija mioma može dovesti do nepoželjnih posljedica na budući reprodukcijski potencijal (veličina , prokrvljenost, te poremećaj anatmoskih odnosa mogu remetiti mogućnost zanošenja).
Što se tiče drugog pitanja (descenzus, odn prolaps maternice) i smetnje od strane mokraćnog sustava - ukoliko Vaša mama ima dobro kontroliranu kardiološku bolest (angina pektoris), te ukoliko se anesteziolog suglasi da ne postoji povećani operacijski rizik, jedino razumno rješenje bilo bi provesti operaciju. Smetnje od strane tzv "spuštene maternice" biti će naime, sve veće, a Vaša će mama biti sve starija i sve će teže moći podnijeti operaciju. Prema tome, moj bi prijedlog bio uputiti se spretnom kirurgu i odgovornoj liječničkoj ekipi koja će što kraćim operacijskim zahvatom (vaginalnim ili abdominalnim, što ovisi o lokalnom nalazu) i što kraćim trajanjem anestezije riješiti Vašu majkiu neugodnih subjektivnih smetnji s kojima se je teško nositi. Takva operacija svakako će podići kvaliteu života u trećoj dobi, ali za takav se zahvat treba odgovorno i detaljno obraditi i pripremiti.