Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


2 pitanja


Autor Poruka

Ana

24.07.2002. 19:11

1. Prilikom ultrazvuka trbuha (zbog iritabilnog kolona) liječnik mi je savjetovao da napravim ginekološki ultrazvuk jer mu je lijevi jajnik bio sumnjiv. Moj ginekolog mi je nakon ultrazvuka rekao da je sve u redu i da je jajnik tako izgledao jer sam za vrijeme prvog ultrazvuka imala menstruaciju. Je li to moguće?
2. Povremeno, obično za vrijeme ovulacije, ili koji dan poslije, u iscjetku primjetim malo krvi koja već do slijedećeg odlska u WC nestane. To mi se već nekoliko puta dogodilo. Na zadnjem papa-testu ginekolog mi je otkrio gardnerellu vaginalis, ali mi nije dao lijekove. Kaže da će to proći samo od sebe kupanjem u moru. Je li ova krv zabrinjavajuća i da li da odem do drugog ginekologa?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

25.07.2002. 15:37

Poštovana,
Izgled jajnika se mijenja tijekom menstruacijskog ciklusa, te je doista moguće da je jajnik neposredno prije i tijekom menstruacije bio povećan, pa čak i cistično promijenjen. Ukoliko je ginekolog nakon vaginalne ultrazvučne pretrage ustanovio da je jajnik primjerene građe i izgleda, možete doista biti mirni i provoditi redovite kontrole. Što se tiče drugog dijela pitanja, u nekih se žena doista može javiti oskudno periovulacijsko krvarenje koje je rezultat pada razine estradiola u sredini ciklusa. Ova se pojava smatra fiziološkom pojavom, uz napomenu da se moraju isključiti odstupanja u kvaliteti Papa testa i lezije cerviksa, rodnice i vanjskog spolovila.
Infekcija gardnerellom vaginalis zahtijeva provođenje liječenja (npr antibiotik Hiramicin 2x1 tbl kroz 7 dana i lokalna primjena vaginaleta Geonistina; alternativna terapija je primjena Medazola ili Sumameda)