Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


2 pobacaja i buduca trudnoca?


Autor Poruka

Ana

31.05.2002. 19:03

Poštovana doktorice,
Imam 30 godina i dva namjerna pobacaja (nismo jos u dobroj finansijskoj situaciji za bebu), ali zelimo da radimo na bebi sljedece godine. Moj ciklus je skoro uvijek uredan, 28 dana (dan prije ili poslije), ali je vecinom bolan da skoro uvijek moram da popijem tabletu za bolove (tako mi je oduvijek). Prvi pobacaj sam imala prije sedam godina i sve je prošlo u redu, nisam imala nikakvih komplikacija. Prije jedno 3-4 godine pocela sam da primjecujem promjenu u krvarenju, odmah pije menstr., na pr. prvi dan dobijem samo malo, ide nešto smedje, i onda dva dana ništa, i tek onda podjem da krvarim normalno treci dan i menstr. mi traje 3-4 dana i onda 2-3 dana samo smedje, uglavnom sve normalno. (dane racunam od prvog smedjeg iscjedka, ciklus traje uglavnom 28 dana). Uradila sam sve testove i moja doktorica je rekla da je to sve u redu, da nije nista nenormalno. (ali ja ipak zelim drugo mišljenje) Opet sam slucajno zatrudnjela i imala sam drugi pobacaj 7-og maja ove godine i za sada je opet sve u redu. (Ispricavam se sto ovako dugacko pišem ali zelim da vam sve objasnim.) Pošto zelimo da imamo bebu sljedece godine, interesuje me da li ima ikakvih problema da opet zatrudnim i da mi trudnoca bude normalna, zato što sam imala vec dva pobacaja. Isto me interesuje ovo smedje krvarenje prije mnstr., da li je to normalno?

S’ poštovanjem,
Ana

Ana

31.05.2002. 20:50

Zaboravila sam da napomenem da je moja krvna grupa A negativna, RH isto negativna, kod supruga je 0 negativna. Primila sam Rhogam poslije ovog drugod pobačaja ali nisam sigurna za prvi, pošto tada nisam ništa znala. Da li miješanje naših krvnih grupa imaju nekih problema? (laik sam za te stvari)

Hvala unaprijed...
Ana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.06.2002. 09:57

Poštovana,
Činjenica da ste imali dva namjerna pobačaja ne mora biti zapreka u budućoj reprodukciji, iako je svaki namjerni pobačaj rizični zahvat i može potencijalno ugroziti Vašu mogućnost željenog zanošenja.Rh negativnost Vas i Vašeg supruga i nepodudarnost krvnih grupa ne bi smjelo izazvati neželjenih posljedica tijekom narednih trudnoća. U slučaju da je dijete bilo začeto s RH pozitivnim partnerom ili u slučaju da niste upoznati s nalazom Rh faktora Vašeg partnera preporučilo bi se nakon zahvata primiti Rhogam /serum koji se daje u svrhu zaštite od Rh inkompatibilnosti/.

Ana

04.06.2002. 20:43

Poštovana doktorice,
Puno se zahvaljujem na brzom odgovoru, ali me interesuje ovo smedje krvarenje prije mnstr. (objasnila sam u prvoj poruci), niste mi ništa odgovorili uvezi toga i da li je to normalno?

Hvala unaprijed...
Ana