Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ABRUPCIJA POSTELJICE


Autor Poruka

ANABELA

06.07.2002. 22:28

POŠTOVANA DR. KUPEŠIĆ!

IMAM DVA PITANJA:
1. ZAŠTO JE ABRUPCIJA POSTELJICE OPASNA PO ŽIVOT MAJKE I DJETETA, KAKO JU PREPOZNATI I ŠTO AKO NISMO U BLIZINI BOLNICE?

2. KAKO SE SVE MOŽEMO ZARAZITI KLAMIDIJOM?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 18:22

Poštovana,
Abrupcija posteljice je u svakoj gestacijskoj dobi stanje koje je opasno kako po život bebe, tako i po život majke. Ona podrazumijeva prijevremeno ljuštenje posteljice, za razliku od uobičajenog ljuštenja posteljice koje se dešava nakon porođaja, u trećem porođajnom dobu. Komplikacije ovog stanja su opstetrički šok i opsežan poremećaj grušanja (diseminirana intravaskularna koagulacija), koja može uzrokovati smrt majke u 50 do 100% slučajeva.
Klamidija je sitna bakterija, tzv prokariontska stanica i unutarstanični parazit. Klamidija se kao uzročnik spolne infekcije prenosi spolnim kontaktom i uzrokuje nespecifični kolpitis i cervicitis, a u slučaju "uspinjanja" infekcije i adneksitis te negonokokni uretritis, prostatitis i epididimitis u muškaraca (što može dovesti do progresivnog slabljenja oplodne sposobnosti i pogoršanja kvalitete spermiograma). U žena može uzrokovati uretritis , adneksitis i endometritis, te se također savjetuje izolacija, liječenje i kontrola (kontrolni bris 3 do 4 tjedna nakon završetka antibiotskog liječenja). Drugi načini prijenosa (poput upotrebe zajedničkog higijenskog pribora, slučajna zaraza u bazenima, jaccuzzi kadama i slično također su teoretski moguće.