Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prohodnost jajovoda


Autor Poruka

anita

06.07.2002. 13:04

Poštovana dr. Kupešić,
Ljubazno Vas molim za Vaše odgovore na dva pitanja:
1. U slučajevima kada se hormonski i ultrazvučno utvrdi pojavljivanje anovulatornih ciklusa te se predviđa "blaga stimulacija ovulacije", je li apsolutno nužno prije takve stimulacije ispitati prohodnost jajovoda? Drugim riječima, ne bi li bilo ispravnije odlučiti se za ispitivanje prohodnosti tek onda kada do začeća ne bi dolazilo niti uz sigurno postojanje (stimulirane) ovulacije?
2. Primijetila sam da u odgovorima na tu temu ne spominjete persuflaciju za što vjerojatno postoji razlog. Je li to metoda koju bi valjalo izbjegavati? (Koje su opasnosti?)

Hvala Vam na ovom, ali i svim ostalim odgovorima.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.07.2002. 18:26

Poštovana,
Rukovodeći se najnovijim literaturnim izvješćima, smatram da je prije bilo kakve stimulacije ovulacije preporučljivo ispitati prohodnost jajovoda i tek nakon uvida u rezultat ove pretrage krenuti u stimulaciju ovulacije, planiranje inseminacije i sl.
Što se tiče persuflacije ta se metoda smatra zastarjelom i nepreciznom jer se podaci o prohodnosti jajovoda dobivanju indirektno na temelju ocjene tzv "krivulje prohodnosti", bez uvida u morfologiju, prohodnosti i motilitet jajovoda.