Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Amniocenteza?


Autor Poruka

Danica

02.10.2002. 21:57

Imam 37 godina. Ovo mi je druga trudnoca, 14-ta nedelja. Na osnovu prvog skrininga krvi sa 12 nedelja i 6 dana sracunat je faktor rizika 1:99. Odrzavam trudnocu od devete nedelje. Usce grlica materice je ulozivo za vrh prsta. Predlozeno mi je da se sa 16 nedelja uradi rana amniocenteza, ali mi je ukazano na mogucnost spontanog pobacaja, s obzirom na uobicajeni rizik, na koji treba dodati i rizik zbog odrzavane trudnoce. Postoji li nacin da sa dovoljnom pouzdanoscu saznam je li sa mojom bebom sve u redu, a da izbegnem amniocentezu?

Prof. dr. Josip Djelmiš

06.10.2002. 13:14

Poštovana gospođo Danice,
Učinjena biokemijska antenatalna pretraga (1:99) ukazuje na visok rizik od rađanja djeteta s nekom od kromosomskih anomalija. Rana amniocenteza danas nosi mali rizik od nastanka spontanog pobačaja (manje od 1%). Ako je problem Vaše sadašnje trudnoće to što je cerviks uloživ za vrh prsta (a to je normalan nalaz za ženu koja je rađala), tada ne treba strahovati od komplikacija rane amniocenteze.
Savjet - učinite ranu amniocentezu.