Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Anovulatoran ciklus?


Autor Poruka

lidija.p.

28.09.2020. 11:55

Zadnje tri M redovne svakih 30 dana.(21.6
22.7 21.8 Mjesečnicaa mi kasni 6 dana trebala je biti 22.9.Spolni odnos je bio 2.8 zaštićen prezervativom, penis izvađen2 minute prije ejakulacije,i ejakulacija je bila van mene ,. Prezervativ je bio čitav.Trudnoću bih isključila.
U vrijeme kad mi je trebala biti Ovulacija pojavio mi se vrlo oskudan blago smeđi iscjedak u tragovima svjetle krvi kada se obrišem i vrlo malo na donjem vešu, ,trajao je od 3.8 do 9.8.Za to vrijeme uopće nisam imala rastezljiv iscjedak kao i inače u plodnim danima.Nisam uopće imala bolne grudi kao u PMS ni sada nemam.
Samo pritisak na donji dio trbuha kao pred M i bolove u nogama i sjevanje u bedrima,valove vrućine i bijeli mliječni iscjedak koji nekad bude i vodenas al se ne rateže.Kada bi mogla očekivati M?Dali su ovo specifični razlozi za nadolazeću M.Nemam nikakvih tegoba gljiv.infekcija.
Kao da ću svaki tren dobiti ali ništa.
Naručena sam 9.10 kod svoje gin.na godišnji pregled jer sam prije godinu dana imala polip na ušću maternice od 5 cm koji je izvađen.Dali je ovaj ciklus bio anovulatoran i zašto do njega dolazi,kada su mi mjesečnice uredne? Imam 31 g nisam rađala niti mislim.
Bila bi vam zahvala na opširnom odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

28.09.2020. 17:55

Poštovana, ne može se znati da li je ciklus bio anovulatoran. Jedini način da se to utvrdi je određivanje razine hormona progesterona u drugoj fazi ciklusa. Menstruacijski ciklus ne mora uvijek biti iste dužine trajanja. Ukoliko dođe do hormonske neravnoteže menstruacija ne mora nastupiti u očekivano vrijeme. Najčešći remetitelji ciklusa su stres (psihički faktor), promjena u prehrani i tjelesnoj težini i pojačana fizička aktivnost (intenzivna tjelovježba).