Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ASCUS nalaz nakon izlječenog CIN III


Autor Poruka

lucister

05.09.2019. 21:30

Poštovani,

u svibnju 2018. papa je pokazao CIN II, nakon čega sam išla na kolposkopiju i biopsiju gdje je utvrđen CIN III. Brisevi na sve bakterije su bili negativni. S obzirom da je biopsija rađena modernijom metodom, i nakon dva mjeseca se ponovio papa i bio je uredan.

U drugom mjesecu 2019. dakle ove godine, opet je bila kontrola PAPE, i pokazalo je ASCUS. Nakon čega je rađena kolposkopija i rečeno je da je HPV aktivan ali nije preraslo u CIN i preporuka je ponoviti papu za par mjeseci i da se uzimaju preparati za imunitet. Također, nakon tog Pape bila sam pozitivna na klamidiju za koju sam uzimala terapiju i nakon provedene terapije ponovljeni bris pokazao je da sam negativna na klamidiju, odnosno da je terapija djelovala.

Mislite li da je do ASCUS promjena došlo zbog klamidije koja je bila prisutna ali nisam još znala da je imam?
Sada ću nakon 6 mjeseci ponavljati PAPU. Zanima me jesu li intervali u kojima kontroliram papu, dovoljno česti, može li se nešto jako pogoršati u tim intervalima?

Napominjem da sam pušač, ali prosječno zapalim jednu cigaretu dnevno, nekada ne pušim po tjedan-dva.
Uzimam matičnu mliječ često, beta glukan povremeno.

Ivo Balenović, dr. med.

06.09.2019. 11:50

Poštovana, nalaz ASCUS-a je graničan nalaz za koji nije potrebno posebno liječenje. Potrebna je samo kontrola svakih 6 mjeseci jer se većina takvih nalaza spontano povuku. Ukoliko bi se nalaz ASCUS ponovio tada treba učiniti HPV tipizaciju. Ukoliko je HPV iz grupe visokog rizika negativan tada možete biti mirni jer takav nalaz neće progredirati. Potrebna je samo redovita godišnja kontrola.. Ukoliko je pozitivan HPV iz grupe visokog rizika tada treba nastaviti sa kontrolama svaka 4 mjeseca i po potrebi ponoviti kolposkopiju/biopsiju. Klamidija nije uzrokovala promjene. Važno je jačati imunitet, jer zbog slabog imuniteta dolazi do promjena (CIN-a) uzrokovanih HPV-om.