Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Atonija uterusa


Autor Poruka

girl1983

13.05.2019. 20:00

Poštovani,

Prije godinu dana i 10 mjeseci sam rodila svoje prvo dijete i poslije poroda mi je nastupila atonija uterusa (isto je navedeno u otpusnom pismu), da li postoji mogućnost da mi se isto dogodi i na slijedećim porodima? Pobliže ću opisati moj slučaj. Rodila sam u 34.godini života svoje prvo dijete u 39+5 tt, nisam prije imala nikakvih pobačaja i zanijela sam odmah. Visoka sam 173 cm, prije trudnoće sam imala 70 kg a netom prije poroda 82kg, beba je bila teška 3600 g a duga 55 cm, apgar 10/10. Trudnoća je protekla izvanredno, inače nemam nikakvih zdravstvenih problema niti uzimam ikakve lijekove, samo je malo zezao gestacijski dijabetes čija vrijednost je iznosila 5,2 na tašte mada su GUK profili uvijek bili uredni te nije imamo nikakav utjecaj na bebu, količinu plodne vode itd.. Pošto u obiteljskoj anamnezi imam trombofiliju preventivno sam si davala fragmin od 5000IU. Mišljenje konzilija ginekologa je bilo da i ako donesem savršen nalaz krvi moram preventivno primati fragmin tako da na analizu nisam niti išla. Primala sam ga i 7 dana nakon poroda. Obzirom da je moja doktorica vrijednost šećera od 5,2 smatrala ozbiljnom na zadnjem pregledu 7 dana prije termina me je na silu otvorila tj. tek sam se počela otvarati a ona je htjela bar prst ili dva da bude kako ne bih prešla termin. Dva dana nakon toga mi je otišla plodna voda ali trudove nisam osjećala, nisam ih osjećala niti 24 sata poslije pa su se doktori odlučili na drip. Ušla sam u rađaonu u 10h (to jutro nisam primila fragmin) a rodila u 17:20 (rezana sam), cijelo vrijeme su mi pojačavali drip pa davali sredstvo za opuštanje itd u krug. Bila sam dosta iscrpljena, čak sam mislila da neću imati snage da se porodim. Bebu su mi samo na čas dali jer je krv počela nekontrolirano ići, čula sam da je doktorica rekla da je maternica rastegnuta i vidjela sam dvije pozamašne vreće svoje krvi. Tako sam ležala do 20:00 h kada su mi rekli da je krv stala i dali mi infuziju. Koja je vjerojatnost da se atonija ponovi na drugom porodu, zbog čega je uopće nastupila? Željela bih još djece ali me iskreno strah da idući put neću imati ovoliko sreće. Da li je pametnije da slijedeći porod bude na carski rez? Da li bih trebala napraviti neke dodatne pretrage prije trudnoće, da li bi i doktori trebali biti na oprezu ako se budem drugi put porađala? Još napomena, nakon 5 mj.od poroda sam obavila ginekološki pregled, PAPA je bio ured i sve se vratilo na svoje mjesto, doktorica je rekla da ne vidi nikakve traume na maternici.

Unaprijed hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2019. 20:15

Poštovana, atonija uterusa nastaje kao posljedica oslabljene ili neadekvatne kontraktilnosti maternice nakon porođaja. Atonija uterusa je najčešći uzrok postpartalnog krvarenja. Uterus može biti iscrpljen od produženog poroda, posebno ako je stimuliran. Atonija uterusa je poznata i moguća komplikacija poroda i ne znači da će se desiti i u sljedećem porodu. Ipak, u idućem će porodu biti potreban pojačani nadzor.

girl1983

15.05.2019. 20:20

Poštovani,

Ljubazno Vas molim za odgovor ili da me bar uputite što dalje činiti, ako trebam.

S poštovanjem!

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2019. 22:35

Poštovana, odgovorio sam na Vaše pitanje.

girl1983

16.05.2019. 12:55

Poštovani,

Hvala najljepša na odgovoru. Forum mi nije javio na vrijeme Vaš odgovor zato sam ponovo pisala, ispričavam se.
Mogu li tražiti carski rez na temelju ove dijagnoze sa prvog poroda? Po Vaš mišljenju da li je sigurnije porodit se na carski rez ili ponovo prirodno, obzirom na sve navedeno?
Znam da mi nitko ništa ne može garantirati niti previdjeti tijek događaja ali iskustveno i medicinski gledano da li je pametno ponovo ''riskirati'' sa prirodnim porodom?

Srdačan pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

16.05.2019. 21:30

Poštovana, prirodni porod uvijek nosi manje rizika od svih mogućih komplikacija. Atonija se može desiti i nakon prirodnog poroda ali i nakon carskog reza. Ništa se ne može predvidjeti. To što ste imali atoniju nakon poroda ne znači da će se to ponoviti.