Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Biopsija


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

03.03.2017. 20:50

Poštovana,
preporučio bih da napravite tipizaciju na HPV ( da se vidi o kojem obliku se radi), terapiju antibiotskim vaginaletama, te kontrolni papa test za 3 mjeseca. Moguće da se promjene povuku nakon terapije, moguće da su već odstranjene samom biopsijom, ali postoji mogućnost perzistiranja ili napredovanja nalaza (rjeđe). Bitno je da se redovito kontrolirate

Narcisa82

01.04.2017. 21:00

Poštovani, možete li mi reći posle koliko dana od biopsije grlića radio talasima mogu da koristim vaginalete Polygynax? I da li treba nešto posebno da se pazim, u smislu da ne podižem teško, nemam odnose i slično. Svašta sam pročitala, ne znam šta je tačno. Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

02.04.2017. 12:30

Poštovana,
nema potrebe za mirovanjem nakon zahvata. Odnose možete imati nakon par dana. Vaginalete možete koristiti odmah.

Pravnica1

06.08.2018. 17:45

Postovani, molim Vas za misljenje za nalaz biopsije i endocervikalne kiretaze:
Makroskopski opis:
8994 - Vise belicastih isecaka tkiva, precnika od 3 do 5 mm.
8995 - Sluzav kiretman u kolicini manjoj od 1g.
Nalaz:
8994 - Papillomatosis et dysplasia epithelii squamosi, gradus levioris (low grade SIL). Cervicitis et endocervicitis chronica gravis.
8995 - Endocervicitis chronica, umerenog stepena.

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2018. 23:05

Poštovana, radi se o blagoj cervikalnoj displaziji (blagim, površinskim promjenama na stanicama vrata maternice) i kroničnom cervicitisu i endocervicitisu (upali vrata maternice i endocervikalnog kanala). Savjetujem protuupalnu terapiju. Nalaz nije zabrinjavajući, potrebne su samo redovite kontrole.

paema

25.11.2018. 19:10

Poštovani doktore, molim vas da mi protumačite sljedeći nalaz biopsije grlića maternice:

Patološka dijagnoza: neoplasia intraepithelialis gradus III cervicis uteri (CIN III) cum koilocytosis
Primljeno je pet bjelkastosivih komadića tkiva promjera od 0,5 do 0,7 cm.
Histološki komadići sluznice vrata maternice s područja zone transformacije u kojima se na površini nalazi višeslojni pločasti epitel poremećene stratifikacije i sazrijevanja s hiperkromatskim jezgrama i mitozama u punoj debljini i prisutnim koilocitima. Prodora kroz bazalnu membranu u primljenom i pregledanom materijalu se ne nalazi.
U podložećoj stromi je gusti pretežito mononuklearni upalni infiltrat. Munohistokemijskim bojenjem s Ki 67 prikaže se nuklearni pozivititet u svim slojevima pločastog epitela.

Materijal je srednje obilan a sadrži sluz , nakupine endocervikalnih cilindričnih stanica i komadiće endocervikalne sluznice s umnoženim i cistično proširenim žlijezdama obloženih djelomice reparotorno - regeneratornim epitelom.
Imunohistokemijskim bojenjem Ki 67 je 2%.

Je li nužna konizacija u ovom slučaju? Zahvaljujem na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

26.11.2018. 16:05

Poštovana, budući da su na patohistološkom nalazu biopsije promjene CIN III (bez prodora kroz bazalnu membranu) preporučuje se konizacija. Time će se potvrditi postavljena dijagnoza na cijelom preparatu (konizatu) i postići potpuno izlječenje jer su biopsijom analizirani samo komadići tkiva vrata maternice. Konizacijom se promjene odstranjuju u potpunosti..

Anit@

09.05.2021. 10:50

Poštovani doktore,
Naručena sam na kolposkopiju i biopsiju dan prije nego trebam dobiti menstruaciju. Da li da odgodim termin s obzirom da oštećenja od biopsije neće imati vremena zacijeliti? Radi se o hpv i cin 1.

Ivo Balenović, dr. med.

10.05.2021. 11:15

Poštovana, dogovorite se s Vašim liječnikom. Preporučeno je sve zahvate raditi u prvoj fazi ciklusa.