Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Blizanci


Autor Poruka

Tea

10.04.2002. 09:14

Poštovana dr.Kupešić

Nakon inseminacije(pisala sam u nekoliko navrata, pa da Vas sada ne zamaram sa prošloću), ostala sam u drugom stanju. Nakon ponovnog pregleda ustanovljeno mi je da nosim blizance, suprug i ja bili smo presretni. Velićina plodova nakon 4 tjedna iznosila je 6mm,cirkulacije su pozitivne.Tada mi je ginekolog koji me je lijećio od neplodnosti savjetovao da trudnoću kontroliram kod lijećnika specijalista, međutim nije mi imenom preporućio nikoga , pa Vas molim da mi barem kažete mjesto tj bolnicu.
Sada dok ovo pišem u 7 sam tjednu trudnoće, od Th. uzimam Utrogestan 3x1, molim Vas proćitala sam da se Utrogestan uzima do određenog tjedna, te je moj ginekolog rekao da će nakon pregleda odlućiti da li ću izimati Dabroston.Da li je takva Th. preporućljiva.
Inaće osjećam se dobro, svi dosadašnji nalazi su u redu, te osim mućnina nemam nekih posebnih tegoba.Inseminacija je bila 20.02.2002, ja inaće početak trudnoće računam od toga datuma, a zadnji menstrualni ciklus bio je 2.02.2002, da li je to ispravno.Zahvaljujem na Vašem strpljenu i odgovorima i želim Vam svako dobro u životu. Tea

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

10.04.2002. 19:57

Poštovana,
Čestitam na uspješnom ishodu inseminacije. Utrogestan ili drugi progesteronski preparat uobičajeno se koristi do 12. tjedna trudnoće. U slučaju krvarenja ili procjene da se radi o rizičnoj trundoći može se odlučiti o nastavku primjene Utrogestana do čak 16. tjedna trudnoće. Gestacijska dob se uobičajeno računa od prvog dana zadnje menstruacije, ali kod Vas postoji mogućnost da se učini precizni proračun s obzirom da znate egzaktni termin koncepcije (zanošenja), tako da je termin poroda 38 tjedna od dana inseminacije.
Što se tiče nadzora trudnoće uobičajeno je kontrolirati se kod specijaliste perinatologa, zbog čega se možete obratiti u jednu od ambulanti za visoko rizičnu trudnoću (npr. Klinika Sveti Duh, Klinika Petrova, Merkur, Sestre milsordnice i sl). Mislim da bi to doista bila mudra odluka s obzirom da se radi o blizanačkoj trudnoći i nužnosti preciznog ultrazvučnog praćenja.